Gefrustreerde depressieve man die hoofd in handen houdt Foto: Shutterstock

45% van de Belgen start geen nieuwe zaak uit angst voor faillissement

Nooit eerder spraken de Vlaamse ondernemingsrechtbanken zo veel faillissementen uit als in 2023. Maar liefst 6.324 Vlaamse bedrijven legden vorig jaar de boeken neer, zo bleek eerder dit jaar uit het jaarrapport van Graydon CreditSafe. Uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat de angst voor een faillissement ook nog eens veel mensen tegenhoudt om een onderneming uit de grond de stampen.

Een grote meerderheid van de Belgen gelooft dat een faillissement aanzienlijke negatieve gevolgen meedraagt voor ondernemers en hun gezin en sociale omgeving. Bijna de helft van de Belgen laat zich er daarom van weerhouden om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Revival en Pulse Foundation, twee organisaties die ondernemers ondersteunen.

Lees ook: Revival helpt ondernemers doorstart maken na faillissement

Het onderzoek leert ons dat de meerderheid van de Belgen gelooft dat een faillissement een negatieve impact heeft op de financiële situatie van ondernemers (87%), maar ook dat ze de sociale effecten ervan erkennen. Zo'n 88 procent erkent de negatieve impact op de mentale gezondheid, 89 procent ziet ook nefaste gevolgen voor het gezin en familie van ondernemers na een faillissement. Twee derde van de ondervraagden geeft ook aan te geloven dat een faillissement kan leiden tot sociaal isolement.

Toch zijn de resultaten van het onderzoek niet enkel negatief. 81 procent van de Belgen gelooft namelijk ook dat ondernemers die een faillissement meemaakten, sterker uit die ervaring komen en dat ze uit hun fouten kunnen leren. 79 procent vindt ook ondernemers na een faillissement een tweede kans verdienen.