Revival

Revival helpt ondernemers doorstart maken na faillissement

Het jaar 2023 bleek een recordjaar wat betreft faillissementen in Vlaanderen. Meer dan 6.324 ondernemingen legden de boeken neer. Uit een recent onderzoek blijkt wel dat bijna 80 procent van de Belgen geloofd dat ondernemers die een faillissement meemaakten een tweede kans verdienen. Ondernemersorganisatie Pulse Foundation maakte daar met Revival hun missie van.

"De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak van steun voor ondernemers bij tegenspoed", zegt Vlaams programmadirecteur Barbara Bouckaert. "Mer Revival bieden we een tweede kans na een faillissement. Uit onderzoek in Frankrijk, waar een gelijkaardig project al twaalf jaar bestaat, blijkt dat ondernemers die een begeleidingstraject volgen, gemiddeld na twaalf tot achttien maanden terug actief zijn en bijdragen aan de maatschappij."

Lees ook: 45% van de Belgen start geen nieuwe zaak uit angst voor faillissement

Het Revival-programma is gratis en op maat gemaakt voor ondernemers. De organisatie gebruikt zowel een collectieve als individuele aanpak en komt zo tegemoet aan de behoefte aan ondersteuning na een faillissement. Tegelijk probeert de organisatie ook meer bewustwording te creëren rond de impact van een faillissement op het leven en de omgeving van ondernemers.

"Soms moet je echt tegen de muur aanlopen"

Ondernemer Pieter-Jan Wouters onderstreept de kracht die ondersteuning kan bieden om na een faillissement opnieuw te starten en werd ambassadeur voor Revival.

In 2020 richtte Pieter-Jan de duurzame bezorgdienst Andy Drinks op. In drie jaar tijd groeide zijn bedrijf en was hij actief in meer dan 80 gemeenten, tot hij niet voldoende groeikapitaal vond en de boeken moest sluiten.

“Ons businessmodel bleek te moeilijk en we zijn overkop gegaan”, vertelt hij. “Het zou een verademing geweest zijn als ik toen al bekend was met een organisatie zoals Revival en andere ondernemers had gezien die spraken over hun ervaringen. Falen is geen schande, niet alles verloopt vlekkeloos. Soms moet je echt tegen de muur aanlopen en het is van cruciaal belang dat je je dan goed laat begeleiden en ondersteunen.”

Intussen startte Pieter-Jan ook opnieuw met zijn bedrijf. “We zijn in ware Revival-spirit opnieuw gestart, met een compleet nieuw businessmodel”, klinkt het. “Het kan werkelijk een keerpunt betekenen voor ondernemers, zowel professioneel als persoonlijk.”

Vandaag begeleidt Revival al 52 ondernemers die hun bedrijf moesten sluiten na een faillissement, een vereffening of een verkoop met verlies.