magazijn

7 tips voor de inrichting van een veilig magazijn

Als je het goed doet, werkt iedereen straks extra efficiënt en praktisch. Hoewel dit prioritair lijkt, is ook de veiligheid van jouw medewerkers een zeer belangrijk, zo niet het belangrijkste aandachtspunt. Ongevallen zijn immers regelmatig oorzaak van afwezigheden waardoor de planning moet worden omgegooid of zelfs extra personeel moet worden voorzien.

Sinds 2009 is ook de Europese norm (EN15635) van kracht die enkele bepalingen bevat waaraan een veilig magazijn moet voldoen. Bij de afhandeling van een schadedossier zal dan ook steeds worden nagegaan of aan de opgelegde eisen werd voldaan.

Daarom deze 7 tips voor een veilig magazijn:

1. Praat met de gebruikers van het magazijn

Jouw medewerkers zijn het best geplaatst om de gevaren in hun werkomgeving in te schatten. Welke gevaren zien zij? Welke bijna-ongevallen zijn hen bijgebleven en konden vermeden worden?

2. Plaats aanrijdbeveiliging

Een rek dat door een heftruck wordt aangereden, verliest een groot deel van zijn stabiliteit en draagkracht. Om ongelukken met invallende stellingen te vermijden, kan je best aanrijdbeveiliging voorzien aan de staanders en buitenste draagramen. Een kleine aanrijding zal dankzij die beveiliging niet meteen voor een gevaarlijk beschadigde stelling zorgen.

3. Voorzie doorvalbeveiliging

Door doorvalbeveiliging op hoge rekken en langs looproutes te voorzien, wordt de kans om collega's te verwonden door vallende goederen geminimaliseerd. Doorvalbeveiliging bestaat uit een rug van gaaswanden die achter palletrekken worden gemonteerd, of een plaat-/gaaslegvlak die het onderste niveau afdekt waar zich een onderdoorgang in het rek bevindt. Zo vermijdt men dat pallets of losse producten van de stelling kunnen vallen wanneer ze te ver door de heftruckbestuurder worden doorgeduwd.

4. Veranker de rekken

Verankering van palletrekken en breedvakstellingen is uitermate belangrijk om de veiligheid en stabiliteit te waarborgen. Standaard worden rekken in de vloer verankerd, maar ook de muur is een veilige bevestigingsplaats. In bepaalde situaties is chemische verankering aangewezen. Als het rek in een vochtige omgeving (buitenopstelling, koel- en vriescellen) staat, er slechts een beperkte boordiepte of een onvoldoende sterke bodemstructuur is, dan kies je best voor chemische verankering.

5. Voorzie opleiding voor heftruckchauffeurs

Veel ongevallen kunnen door een goede opleiding van de heftruckchauffeurs worden vermeden. Iedereen maakt fouten, maar door enkele regels te volgen en bovenal bewust te zijn van de risico's wordt de kans op fouten een stuk kleiner. (Vraag na bij het opleidingsfonds of er een tegemoetkoming bestaat.)

6. Laat je rekken door een professioneel team monteren

Magazijnstellingen zijn eenvoudig te bestellen. Een correcte en veilige plaatsing gebeurt echter best door professionele en VCA-gekeurde monteurs. Deze monteurs volgden de nodige opleidingen en verkregen een attest voor veilig monteren. Zij weten als geen ander hoe ze jouw magazijn snel, veilig en efficiënt moeten opbouwen. Wens je de rekken toch zelf te monteren? Volg dan nauwgezet de handleiding en vergeet zeker de borgpallen/-pennen niet. Deze vermijden het uittillen van de balken.

7. Laat een jaarlijkse veiligheidskeuring uitvoeren

De Europese norm (EN 15635) bepaalt dat magazijnstellingen op 3 momenten door een specialist gekeurd moeten worden.

  • na installatie, verplaatsing of verbouwing van de stelling
  • na ernstige schade
  • jaarlijks, minimaal om de 12 maanden

Aangezien je volgens de norm moet kunnen bewijzen dat de jaarlijkse keuring heeft plaatsgevonden, ontvang je na elke keuring een uitgebreid rapport over de veiligheid in het magazijn en de te vervangen onderdelen. In het kader van een schadedossier is het van groot belang dat je dit rapport kan voorleggen.