Agfa-Gevaert Mortsel Foto: Belga

Agfa-Gevaert start jaar zwak, aandeel krijgt klappen

De Agfa-Gevaert Groep is het jaar zwak gestart, zo geeft de beeldvormingsgroep uit Mortsel zelf toe bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal. Agfa behoudt wel zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar, maar desondanks stuurden beleggers het aandeel dinsdagochtend flink lager.

De kwartaalomzet kwam uit op 250 miljoen euro, ruim 7,5% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werd ook een operationeel verlies geleden van 9 miljoen euro, tegen 2 miljoen euro winst vorig jaar. Netto lag het verlies op 21 miljoen euro.

Lees ook: “Onze zwaarste jaren zijn achter de rug”: vijf keer verlies in zes jaar tijd en toch wordt Agfa-Gevaert geen tweede Van Hool

Het bedrijf verwijst voor de zwakke resultaten naar de transformatie die aan de gang is bij zijn afdeling 'Digital Printing' waar nieuwe producten werden gelanceerd. Ook bij de divisie 'Radiology' werden de processen in China gereorganiseerd. Anderzijds kende 'HealthCare IT 'een seizoensgebonden trage start. Tot slot hadden eenmalige kwaliteitsproblemen voor medische film in de fabriek in Mortsel ook een impact op de kosten. Agfa zegt "actie te ondernemen om het productieproces voor medische film te reorganiseren", met name in China. De activiteiten rond 'Green Hydrogen Solutions' deden het dan weer wel goed in het eerste kwartaal.

Lees ook: Agfa-Gevaert Groep haalt partnerschap met Amerikaans bedrijf binnen

Agfa-Gevaert verwacht ook een veel sterker tweede kwartaal, ondersteund door de oplevering van projecten. Het aandeel van Agfa koerste dinsdagochtend op de beurs van Brussel meer dan 12% lager.