Nieuws Antwerpen Antwerpen zet StartUpVillage in de steigers

Antwerpen zet StartUpVillage in de steigers

Antwerpen zet StartUpVillage in de steigers

startstartDe stad Antwerpen wil jonge startups samenbrengen en alle kansen bieden om te groeien. De stad besliste daarom het pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 voor een periode van tien jaar ter beschikking te stellen voor de uitbouw van een StartUpVillage.

De StartUpVillage moet een plek worden waar startups, grote bedrijven en investeerders elkaar vinden; een plek van ondernemersactiviteit en een plek die Antwerpen stevig verbindt met andere grote startupcities zoals New York, Londen, Haifa/Tel Aviv, Barcelona en Berlijn.

Het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa zal in dit opzicht volgend jaar 2,3 miljoen euro investeren in de renovatie van het 3300 m² grote pand. Timing voor de oplevering is het eerste kwartaal van 2016. Het Vlaamse kennisinstituut iMinds wordt de eerste huurder en zal mee een boost geven aan innovatief ondernemerschap.

Met het investeren in een StartUpVillage volgt Antwerpen het voorbeeld van andere stedelijke overheden die innovatief ondernemen willen ondersteunen, zoals Parijs, Londen, Kopenhagen, Berlijn, Tel Aviv, Singapore en Rotterdam.

Het lijdt volgens de website Ondernemen in Antwerpen ondertussen geen twijfel dat in Antwerpen een belangrijke startup-scene aan het groeien is met verschillende private incubatie-initiatieven zoals Startit@KBC, Telenet Idealabs, de Stookplaats van Duval Union, activiteiten van het Vlaamse innovatie-instituut iMinds… Dit leidt vandaag tot een set van starters die de incubatiefase ontgroeien, maar nog niet financieel volgroeid zijn en op zoek gaan naar een goedkope locatie en contact met andere groeibedrijven. Om te vermijden dat deze bedrijven uitzwermen over de stad en allemaal eilandjes op zich worden of de stad zouden verlaten, is een centrale locatie – een StartUpVillage – nodig; een uitgelezen businessplek voor startups die moeten groeien en internationaliseren.

De stad Antwerpen heeft daarom beslist om het pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 hiervoor gedurende tien jaar ter beschikking te stellen. De uitbouw van de StartUpVillage zal gebeuren in hecht partnerschap tussen de stad Antwerpen, het Vlaams innovatie-instituut iMinds, de Universiteit Antwerpen (met onder meer TechTransfer), Startit@KBC en Telenet Idealabs. Ook voor andere partners zoals Duval Union kan de StartUpVillage van betekenis zijn. iMinds wordt de eerste huurder en opent daarmee een Antwerpse vestiging.

De StartUpVillage biedt groeiers een betaalbare en inspirerende locatie op wandelafstand van bovenvermelde incubatoren. Het moet een bruisende plek worden waar startups en groeibedrijven zich vestigen en business en waarde creëren. Het is niet de bedoeling dat het door één partij wordt ingenomen. Verschillende bedrijven zullen er terecht kunnen. Er wordt gemikt op vier type huurders:
* innovatieve groeiers: zij zijn de kerndoelgroep
* incubatoren/acceleratoren die met privaat kapitaal investeren in innovatieve starters: dit zijn flankerende initiatieven die mee voor de dynamiek in het gebouw zorgen
* innovatie-instituten die met publieke en/of private middelen investeren in innovatieve bedrijven
* een uitbater van horecaruimte / business lounge.

Huurders moeten voldoen aan criteria op vlak van leeftijd, grootte en aard van de onderneming. De exacte criteria worden nog verder uitgewerkt. Het zal voornamelijk gaan om groeiende startups die innovatieve producten op de markt brengen. Dat kunnen IT- en techbedrijven zijn, maar ook corporate spinoffs, e-healthbedrijven en retailstartups.),…

Een investeringscomité oordeelt over de kandidaten en bewaakt de inhoudelijke missie van het gebouw.

De startups mogen maximaal drie jaar in het gebouw blijven en betalen een huurprijs die lager is dan de marktprijs. Na drie jaar moeten ze voldoende maturiteit opgebouwd hebben om de reguliere Antwerpse kantorenmarkt te betreden. De StartUpVillage is dus niet enkel een hefboom voor startups, het is ook een portaal naar de vastgoedmarkt.

.

Verwante nieuwsberichten

Stad investeert mee in uitbouw startupvillage Telenet/Idealabs
Duval Guillaume Modem nieuw marketingbureau stad Antwerpen
Antwerps architect VanQuaille valt in de prijzen op International Design Award
ExxonMobil investeert 1 miljard dollar in Antwerpen
Karl Lagerfeld en Armani openen winkels in Antwerpen

Naar Nieuwsarchief

Antwerp is Open for Business

Home
E-loket
Advies en ondersteuningStart uw eigen bedrijf
Vind geschikt talent
Vind een geschikte locatie
Bouwen en verbouwen
Mobiliteit en wegenwerken
Zaken doen met de stad
Netwerken

Investeren in AntwerpenWaarom investeren in Antwerpen?
Investeringslocaties
Sectoren
Expat service
Contact voor investeerders

Visie en cijfers

Actueel

Agenda
Contact

Bedrijvenloket

Financiën

Werk en Economie

Gemeenschappelijke aankoopcentrale

Stedenbouwkundige vergunningen

Parkeerbedrijf Antwerpen

Milieuvergunningen

Gemeentelijk Havenbedrijf

Antwerpen Toerisme & Congres – Meetings

Twitter

Aansprakelijkheid
Privacy
Meld een fout

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.