deurwaarder belt aan shutterstock

Antwerpse gerechtsdeurwaarders zijn negatieve imago beu

ANTWERPEN - Het gerechtsdeurwaarderscorps is het beu dat haar leden gemakshalve worden ingedeeld bij een op winst beluste schuldindustrie. Heel wat mensen zien gerechtsdeurwaarders liever niet verschijnen. Toch zijn ze een onmisbare schakel in een goed functionerend rechtssysteem. 

De Antwerpse regio telt heel wat gerechtsdeurwaarderskantoren. Ze worden vaak bestempeld als de schuldindustrie, maar bij dat woord stel je je een bedrijf voor met honderden werknemers. Het gemiddelde gerechtsdeurwaarderskantoor in ons land telt echter tussen 10 en 20 medewerkers die de maatschappij beschermen tegen wanbetalers, maar ook steeds mee op zoek gaan naar haalbare oplossingen. “Ook wij willen schulden zo laag mogelijk houden en willen mee nadenken over een moderne toekomst van dit cruciale beroep”, zegt Martine Vergauwen, syndicus van de Arrondissementskamer van Gerechtsdeurwaarders Antwerpen.

“Als gerechtsdeurwaarders zijn we de eerste om toe te geven dat de kosten de laatste jaren zichtbaar stegen", reageert Martine Vergauwen. "Meteen voegen we eraan toe dat dit komt door overheidsmaatregelen, zoals het BTW-plichtig maken van het beroep en het verhogen van registratie- en rolrechten. Dit herbekijken zou al soelaas kunnen bieden om zogenaamde kosten op kosten bij het innen van schulden te temperen. Het is dan ook een misvatting als zouden gerechtsdeurwaarders kosten met opzet doen oplopen, integendeel, het corps doet er alles aan om kosten te beperken door onder meer het invoeren van digitale platformen die een strenge controle op uitvoeringskosten opleggen.”

Toekomst van de gerechtsdeurwaarder

Volgens syndicus Vergauwen vragen de gerechtsdeurwaarders niet liever dan mee na te denken over de concrete invulling van de taken van de gerechtsdeurwaarder van de toekomst. “Dit is in het belang van zowel schuldeiser als schuldenaar. Het staat als een paal boven water dat bijvoorbeeld de elektronische betekening verder moet worden uitgewerkt als opstap naar een e-justitie.”

Het corps van gerechtsdeurwaarders is de voorbije jaren ook fors verjongd.