Nationaal

Atelier Co-Pains meert aan op Eilandje: “Traditie van collega-bakker Toon De Klerck verderzetten”

ANTWERPEN, SINT-NIKLAAS – Toon De Klerck, bekende bakker en leverancier van Antwerpse sterrenrestaurants, heeft de ‘koekenstad’ verlaten en opende maandag zijn nieuwe zaak in heimat en woonplaats Sint-Niklaas. Maar de klanten van zijn winkel op het Eilandje blijven niet verweesd achter. Serge Lamoral en Ben Desender van Atelier-Co-Pains kregen het vertrouwen van de Wase ‘broodmeester’ en blijven zijn Inca-, Jura en andere meergranenbroden met evenveel liefde voor het ambacht ook in Antwerpen bakken.

Er was al in de namiddag geen brood meer over in de nieuwe winkel van De Klerck in hartje Sint-Niklaas. De man heeft dan ook een straffe reputatie. Nadat hij als chef-patissier in Hof Van Cleve eerst chef-kok Peter Goossens brood had leren waarderen als volwaardig culinair product, meerde Toon tien jaar geleden als één van de eerste bakkers aan op het Eilandje.

LEES OOK. Bakker Toon ruilt zijn bakkerij op het Eilandje in voor Sint-Niklaas: “Het was tijd om terug te keren naar de roots”

Omwille van gezinsuitbreiding besloot de inwijkeling zopas koers te zetten naar zijn thuisstad, naar het pand waar hij van Jos Blommaert ook het vak heeft geleerd. Voor Toon is de cirkel rond. Voor zijn opvolger in de bakkerij aan de Westkaai naast het Kattendijkdok, betekent de opening van Atelier Co-Pains ‘pimped by Toon De Klerck’, niet minder dan een mijlpaal.

“Zeg dat wel. Dit is onze eerste vestiging in de stad Antwerpen”, ontvangt Serge Lamoral (34) –ook patissier van opleiding – ons in wat nu zijn bakkerij is. “Het gaat hard. Op 8 mei 2020 opende ik m’n eerste zaak in de Schotense Paalstraat, waar de legendarische Bakkerij De Keersmaeker eerder meer dan honderd jaar brood had gebakken.”

“Bakken doen wij vandaag vooral in ons goed uitgerust atelier van Brood & Banket Service in Brasschaat. Van daaruit versturen we onze broden en gebak nu al naar tien winkels, vooral in de Voor- en Noorderkempen. Eerder dit jaar gingen nog Atelier Co-Pains open in Zandhoven, Turnhout en Beerse.”

 

Meesterbroodbakker Toon De Kleck met zijn collega-opvolger Serge Lamoral. Foto Joris Herregods

Inca

De elfde is om meer dan één reden bijzonder. “Ik ben trots dat Toon De Klerck mij als geknipte opvolger ziet voor zijn bekende bakkerij op het Eilandje. Hij is hier zakelijk niet bij betrokken, maar verbindt wel zijn naam aan deze vestiging”, verwijst Serge naar de ‘gepimpte’ etalage. “Hij heeft de recepten van zijn illustere meergranenbroden Inca, Jura, Quinoa, Summer en Forest met ons gedeeld en ons geleerd hoe ze kraakvers te bereiden. Straks volgen ook nog de ‘Eilanderkes’, Toons Antwerpse koekjes. De samenwerking en overgang verliepen in de beste verstandhouding.”

Voor Serge Lamoral en Ben Desender, die ook al de bakkerij in Schoten uitbaat, was het een aangename kennismaking met de bewoners van het Eilandje. Ook zij zaten al ruim voor sluitingstijd door hun voorraad speciaalbroden heen. Het vertrouwde assortiment van Atelier Co-Pains viel meteen in de smaak.

“We sturen nog wat bij tegen dit weekend wanneer we onze deuren officieel en feestelijk openzwaaien met cadeautjes voor onze klanten. Tegen dan zal ‘buur’ Tromp 31 onze winkel fleurig hebben aangekleed met bloemstukken. Ook de selectie charcuterie op zondag van die andere fijne buur slagerij Van Puyvelde komt terug.”

 

Uitbater Ben Desender rolt een nieuw rek vers broden aan voor de Eilandbewoners. Foto Jan Auman

Toprestaurants

Intussen is de levering van Toons-broden aan het Zilte, Kommilfoo, Nathan, Fiera en andere toprestaurants in de binnenstad opnieuw verzekerd. Ook die belangrijke taak van de bakkerij op het Eilandje nemen Serge en Ben ter harte.

“Een hele uitdaging, maar de eerste positieve reacties sterken ons dat ook die overgang feilloos is verlopen. Eind augustus openen we nog één bakkerij in Kapellen, maar dan is het even welletjes geweest. Dan zal de aandacht voluit gaan naar het oppuntstellen van onze productie en distributie. We willen met Atelier Co-Pains de perfectie benaderen”, zwaait Serge ons samen met mascotte Brodie uit.