AHschilde Foto: Jan Auman

Basisschool Vennebos neemt voor één dag Albert Heijn over

SCHILDE - Groot nieuws in de distributiesector: basisschool Vennebos heeft Albert Heijn overgenomen. Zo leek het toch donderdag in Schilde. Daar kregen de echte winkelmanager Vanessa Seeuws en haar team assistentie van kleine baas Saïs Van Broeckhoven (10) en 24 andere vijfdeklassers van de GO!-school.

Op 25 mei stelden alle 74 Albert Heijn-winkels in België de deuren extra wijd open. Ze ontvingen naast hun klanten ook tweeduizend leerlingen uit honderd klassen van het vijfde of zesde leerjaar voor een talentstage. Juffen Melanie Van Looy en Liv Coppens van Vennebos in Schilde lieten die kans voor hun poulains niet liggen en trokken met 25 paar helpende handen naar de vestiging van de Nederlandse warenhuisketen bij de grens met Zoersel, die precies één jaar geleden de deuren opende.

“Dat gebeurde niet onvoorbereid”, benadrukt juf Melanie. “We hebben de kinderen eerst doen nadenken over hun eigen talenten en hebben die vervolgens vergeleken met de vacatures want er is echt van alles te doen in zo’n supermarkt: van het bemannen van de kassa’s, over het aanvullen van de rayons tot het leiden, maar ook schoonmaken van de lokale AH-winkel. Ze werden daarbij begeleid door ervaren supermarktmedewerkers. Deze eerste-werk-ervaring is ideaal om hen al eens te laten nadenken over hun toekomst qua job en studies.”

Goed op tijd arriveerden de gelegenheidsmedewerkers ’s morgens aan de supermarkt waar ze een mooi uniform aangepast kregen en meteen werden meegenomen naar dat deel van de winkel waar ze enkele uren zouden meedraaien. Pientere Bas Otte (11) had volgens zijn stagemeester Mien Van Camp snel door hoe hij de langer houdbare voeding efficiënt moest opstellen. We ondervonden zelf dat Julie Goddaert (11) het kassasysteem goed in haar vingers had. We betaalden voor onze persoonlijke aankopen geen eurocent te veel en werden erg vriendelijk uitgeleide gedaan.

Bakkerin Feline

Eerder had Feline Celen (10) in de bakkersafdeling bewezen dat ze een vers brood prima kan snijden en verpakken. “Mijn vokke is bakker geweest. Ik heb dat talent vast van hem geërfd”, vermoedt Feline de kleine bakkerin. Of ze dat beroep later zelf ook wil uitoefenen? “Vroeg opstaan schrikt me niet af, maar het kan ook nog ‘juf’ worden.”

Wat verder was Amber Van Mensel samen met haar ‘droomcoach’ Sabine geconcentreerd bezig met orde aan te brengen in de kaas- en vleesafdeling, waarin heel wat nieuwe worsten een plaats moesten krijgen. Thibaut en Finn hielden dan weer nauwlettend de temperatuur van de open koelkasten in de gaten waarin de verse hamburgers en ander lekkers voor op de barbecue lagen te wachten op levensgenieters.

Goodiebag en diploma

Niet alleen de echte winkelmanager Vanessa Seeuws zag dat de ijverige Vennebos-crew het prima deed. Ook de aanvankelijk verraste, maar vervolgens met een brede glimlach reagerende klanten vonden het zichtbaar leuk, al die piepjonge caissières en andere hulpjes die hun supermarktbezoek kleur gaven. Ze werden beloond met een goodiebag vol verse AH-producten en een heus diploma. ’s Middags kamen alweer andere kinderen het lokale supermarktteam versterken: de vijfdeklassers van de vrije basisschool Heilig Hart van Maria.

“Deze meisjes en jongens zijn nog net te jong om deze zomer als jobstudent echte centjes te verdienen in onze winkel”, aldus Seeuws. “Dat kan al wel voor die dit haar 16 jaar oud wordt. Solliciteer gerust. Er zijn altijd vacatures.”