NineID_founders-scaled

Beloftevolle Gentse start-up NineID mag de Belgische havens biometrisch helpen beveiligen

De nieuwe minister van Justitie Paul Van Tighelt heeft twee bedrijven de opdracht gegeven om de Belgische havens beter te beveiligen tegen onder meer drugssmokkel. Biometrische toegangscontrole wordt gezien als een sluitend concept om de strijd aan te gaan. Het jonge (in 2021 opgerichte) Gentse NineID van Roy Jeunen en Frederik Keysers mag de beveiligingsklus helpen klaren. Het Antwerpse Alfapass is de andere begunstigde.

Het contract voor betere beveiliging is ingegaan per 1 november. Voor NineID is de beveiligingsopdracht een referentie die kan tellen. De Gentse start-up werd van bij de start als uiterst beloftevol omschreven. Topondernemers zoals onder meer Marc Coucke of Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere (Showpad) - om slechts die drie te noemen - stapten al mee in het kapitaal. De voorbije zomer nog haalde het Gentse technologiebedrijf liefst 2,4 miljoen vers geld uit de markt om zijn kapitaal te versterken. NineID steekt zijn buitenlandse ambities (onder meer richting de VS, waar het een kanntoor opende in New York) niet onder stoelen of banken.

Frederik Keysers, co-founder van NineID, reageerde licht euforisch op de toekenning van het contract vanwege Justitie. "We zijn opgetogen om de allereerste erkenning te ontvangen om biometrische toegangscontrole tot de Belgische havens mogelijk te maken", aldus Keysers. "Het is een duidelijk bewijs van de betrouwbaarheid van ons biometrisch toegangscontrolesysteem en bevestigt onze toewijding om geavanceerde beveiligingsoplossingen te leveren voor de maritieme sector."

Biometrische gegevens inzamelen is en blijft een zeer gevoelige materie, die aan strikte regels is onderworpen. Maar het Gentse NineID onderging met succes de 'scan' van Justitie.