Sigrid Faes (42) en haar broer Michaël (38) Gastvrouw Sigrid Faes (42) en haar broer Michaël (38). Foto: Joren De Weerdt

Brasserie De Kasteelhoeve ontving in korte tijd al Japanners, Australiërs en Californische amazone in nieuwe B&B

De bekende brasserie De Kasteelhoeve in Westmalle opende vorig jaar zeven gastenkamers in de totaal gerestaureerde en verbouwde graanschuur. Sigrid Faes (42) en haar broer Michaël (38) zorgen er voor een unieke B&B met geschiedenis, letterlijk onder de kerktoren die óók net gerestaureerd is. Als straks de poorten van het door de gemeente pas aangekocht kasteel open zwaaien, is het helemaal compleet.

Brasserie De Kasteelhoeve in Westmalle aan de Kasteellaan, vlakbij de kerk en het kasteel waar het al sinds eeuwen mee verbonden is, heeft nu ook een B&B. De Kasteelhoeve combineert het comfort van een hotel met de typerende gastvrijheid van een B&B. De zeven kamers dragen namen die verwijzen naar het rijke verleden, maar ook de toekomst, van de vroegere pachthoeve van het kasteel. De kamers Petrus en Rosalie verwijzen naar de overgrootouders van Sigrid en Michaël, die pachtboeren van het kasteel waren. Hun grootouders Jos en Maria werkten op het kasteel, Jos als hovenier en Maria hielp op de banketten.

Foto: Joren De Weerdt

Ook hun ouders, Lode en Leen, kregen twee kamers naar hen vernoemd, Isidoor en Helena. Het waren zij die van baron van der Straten-Waillet toestemming kregen om een taverne te maken in De Kasteelhoeve. Kort daarna konden ze het gebouw ook verwerven. Later kwam er nog een feestzaal bij. Zelfs Philips en Isabella, de hertog van Bourgondië die als eerste gedocumenteerde eigenaar pachtgronden en gebouwen op die plaats bezat, hebben twee kamers gekregen. De toekomst wordt weerspiegeld in de kamer Victoria, genoemd naar de tweejarige dochter van Sigrid, die wie weet straks wel de vierde generatie aan zet wordt in De Kasteelhoeve.

“De pachthoeve staat hier van rond 1840, maar de geschiedenis gaat veel verder terug, en is altijd verbonden geweest met het kasteel van Westmalle”, vertelt Michaël, die de zaak in 2018 samen met zijn zus van hun ouders overnam.

Vroegere feestzaal

“Tijdens de coronaperiode zijn we wat gaan herbronnen. De vroegere feestzaal bood plaats aan 130 personen. Vroeger waren er koffietafels en communiefeesten met meer dan honderd genodigden. Maar tegenwoordig zijn de feesten kleiner. Zowel Sigrid als ik zijn vroeger lang actief geweest als reisgids in het buitenland. We hebben dus héél veel in hotels geslapen, en kennen de ergernissen. Met al onze ervaring als bagage leek het ons wel wat om de vroegere graanschuur, waar vroeger de feestzaal was, om te bouwen tot B&B.”

Welke ergernissen Michaël zich herinnert? “Te weinig stopcontacten! Bij ons zijn er stopcontacten aan de spiegel in de kamer, om je haar te drogen. Aan bed zorgden we voor de nodige stopcontacten met alle moderne aansluitingen voor de huidige generatie gsm’s. Ik was onlangs in Maleisië en daar was dat bijvoorbeeld niet. De douchekraan kunnen opendraaien zonder dat je hiervoor zelf onder de douche moet staan, zodat je onder een warme straal in de douche kan stappen, is nog zoiets. Nog iets waar ik me vroeger aan geërgerd heb: goeie leeslampjes in bed. Genoeg kastruimte. En een stevig bureau voor de zakenmensen die we tijdens de weekdagen mogen ontvangen.”

De oude steunbalken van de vroegere hooischuur. Een stevig bureau vindt Michaël ook belangrijk. Overal zijn ingemaakte kasten. Foto: Joren De Weerdt

Oude steunbalken

Michaël en Sigrid integreerden oude elementen van de schuur, zoals de eeuwenoude steunbalken, in het nieuw concept. Ze zijn nu decoratief, er steken andere draagbalken, maar wel heel mooi. Landelijk, en tegelijk modern. Vanuit het koekoeksraam boven zie je de gerestaureerde kerk en in de verte het kasteel.

“We hebben gewaakt over een doorgedreven isolatie. Nog belangrijk: je kan de kamers perfect verduisteren. Dat is zo’n ander werkpuntje waar wij ons in andere hotels vaak aan gestoord hebben”, zegt Sigrid.

B&B De Kasteelhoeve kiest voor lokale producten. Zo vind je in de honesty bar, waar gasten ’s avonds een drankje kunnen uitnemen en dat dan eerlijk kunnen melden, waaronder uiteraard trappist van Westmalle. In de badkamer liggen de zachte handdoeken van de Trappistinnen en de zeepjes van La Trappe.

“Op weekdagen krijgen we veel zakenmensen. We zitten hier dicht bij Johnson & Johnson in Beerse, maar Malle telt ook veel internationale bedrijven, van Etap over Wienerberger tot Quooker. In de weekend ontvangen we veel fiets- en wandeltoeristen. Zo werd de Trappistenroute vorig jaar door VAB-Magazine uitgeroepen tot de mooiste fietsroute in Vlaanderen. Dat hebben we gemerkt.”

Michäel en Sigrid Faes in een van de kamers in de schuur, waar de oude steunbalken als decoratief element geïntegreerd werden in het geheel. Foto: Joren De Weerdt

Japanners, Australiërs: B&B De Kasteelhoeve kreeg al de hele wereld over de vloer. “Sommige gasten blijven een weekendje, anderen echt tien dagen. Zo hadden we Belgen die dertig jaar geleden geëmigreerd waren naar Zweden en op familiebezoek kwamen. Zij bleven tien dagen. Al onze kamers zijn ruim, maar op het gelijkvloers hebben we deluxe-kamers met een terras aan. We mochten zelfs een amazone uit Californië ontvangen die hier drie dagen op stage kwam om paard te rijden.”

Cijfercode

Via een cijfercodesysteem kunnen de gasten altijd contactloos binnen en buiten. “Zeker voor mensen die ’s morgens vroeg een vergadering moeten bijwonen of ’s avonds laat nog zijn weggeweest is dat belangrijk. In plaats van een klassiek ontbijt, kunnen de vroege vogels een grab&go-ontbijt nemen. Er staan take-away-bekers voor koffie klaar. Al is een uitgebreid ontbijt uiteraard altijd de standaard. We merken dat onze gasten het waarderen dat ze altijd nog iets in de brasserie kunnen eten als ze dat wensen.”

Michaël en Sigrid Faes hebben aan alles gedacht. Zo is er een fietsdepot met laadpunten. En hoewel ze de feestzaal in de schuur omvormden tot kamers, blijft er een veelzijdige, kleinere zaal, waarin dertig personen kunnen vergaderen en een vijftigtal gasten kan tafelen.

Wat als de gemeente samen met Kempens Landschap beslist om het kasteel van Westmalle om te vormen tot B&B? “Wij zien die aankoop en openstelling van het kasteelpark sowieso als een pluspunt, ook voor onze gasten. Je kan hier al geweldig wandelen, maar zo’n wandeling in het kasteelpark zal nog een extra troef zijn. Mochten er hotelkamers komen, dan zal het doelpubliek van het kasteel wellicht wel anders zijn dan het onze.”

Foto: Joren De Weerdt