Nieuws Antwerpen Stories Britt Van Driessche werkte voor Louis Vuitton en lanceert nu haar eigen handtassenlabel: “Het kriebelde te veel”
Antwerpen

Britt Van Driessche werkte voor Louis Vuitton en lanceert nu haar eigen handtassenlabel: “Het kriebelde te veel”

Britt Van Driessche © Eye Catcher Photography

ANTWERPEN – Ze werkte jarenlang voor Louis Vuitton, verscheen zelfs even in de film Loft maar uiteindelijk waren het toch vooral haar eigen ontwerpen die het hart van Britt Van Driessche sneller deden slaan. De Antwerpse startte vorig jaar haar eigen modelabel op en daarvan staan de eerste creaties nu te blinken in haar showroom in Knokke. “Het was bedoeld als een hobby maar het kriebelde te veel.”

Britt, waarom was de tijd net nu rijp om zelf een handtassenlabel op te richten?

Britt Van Driessche: “Ik heb jaren gewerkt in de sector maar ik hield mij voornamelijk bezig met het commerciële luik en de retail. Ik heb dat altijd heel graag gedaan maar het begon toch wat te kriebelen om iets creatievers te gaan doen. Uiteindelijk heb ik mijn job opgezegd en had ik de tijd om een opleiding ‘handtassen design en lederbewerking’ te volgen. Aanvankelijk was het bedoeld als hobby maar het kriebelde gewoon te veel: in 2022 ben ik dan toch gestart met het tekenen van een eigen collectie als eindwerk en dat bracht de bal echt aan het rollen.”

Het zijn economisch woelige tijden: twijfel je niet over de slaagkansen van een nieuw label?

Britt: “Ik leef sowieso niet graag in angst, ik focus mij vooral op de positieve dingen in het leven. Als er problemen zijn, zullen we die oplossen. Zo zit ik ook in elkaar, ik denk heel erg oplossingsgericht. Nadenken over wat er allemaal fout kan gaan, doe ik dus niet. Vorig jaar ben ik mijn label gestart en ik ben er met heel veel goesting ingevlogen. Mijn doel is om een mooi en duurzaam product op de markt te brengen. En ja, ik zit in een duurder segment maar ik ben overtuigd van wat ik breng: ik wil mij positioneren op de markt als een Belgisch alternatief voor luxe lederwaren.”

Van de retail naar het zelf ontwerpen van handtassen is best een grote stap.

Britt: “Het is niet omdat ik vooral met het commerciële en de klant bezig was, dat ik niet creatief ben. En dat is net het leuke. Ik heb het creatieve en doordat ik zo lang werkte bij Louis Vuitton heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen. Ik had ook altijd mijn schetsboek bij. Die ervaring benut ik bij het ontwerpen: ik wil een mooie handtas creëren die tegelijk praktisch is in gebruik.”

Ook opvallend: je kiest ervoor om te werken met rundsleder, terwijl heel wat grote namen op zoek gaan naar veganistische alternatieven.

Britt: “Je moet ergens een keuze maken en momenteel werk ik met rundsleder. Het is een heel sterk, gekorreld leder dat slijtvast, duurzaam en gemakkelijk in gebruik is. Het duurzame aspect zit voorlopig in het feit dat je de handtas lang kan gebruiken. In de toekomst sluit ik zeker niet uit dat we nog met andere materialen gaan werken zoals canvas of eco leder.”

 

Britt Van Driessche
© Eye Catcher Photography

Louis Vuitton is een grote naam. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Britt: “Heel eenvoudig: door te solliciteren. Ze waren op zoek naar een salesmanager, een starter. Ik was net afgestudeerd en heb daarop gereageerd. Uiteindelijk heb ik er dertien jaar gewerkt. Het is daar dat mijn liefde voor mooie producten is ontstaan. Ik heb heel veel tijd doorgebracht in de ateliers en was echt gefascineerd door hun vakmanschap en de manier waarop ze omgaan met hun lederwaren. Daarom ben ik ook die opleiding gaan volgen, omdat ik mijn eigen vaardigheden rond leder bewerking wilde verfijnen.”

Vanaf wanneer wist je dat je tussen de handtassen terecht ging komen?

Britt: “Als kind heb je vele dromen maar ik ben altijd wel bezig geweest met mode. Ik heb altijd al een gezonde liefde gehad voor handtassen én schoenen maar bij Louis Vuitton, die toch voornamelijk bekend zijn voor hun handtassen, is dat nog toegenomen. Het is en blijft een heel fijn ding hé, zo’n handtas. Ik heb heel veel gereisd voor mijn werk en in mijn handtas zat zowat mijn hele leven. Het is een belangrijk accessoire dat je ook elke dag nodig hebt.”

Nochtans leek het er even op dat je de media ging opzoeken: je nam deel aan Miss Belgian Beauty en was zelfs te zien in een film.

Britt: “Dat is écht wel héél lang geleden hoor, dat was tijdens mijn studies. Ik heb toen deelgenomen aan die verkiezing en dat was een fijne ervaring waaruit ik veel geleerd heb. Maar het was gewoon een wedstrijd, niets meer. Hetzelfde met mijn gastrolletje in Loft. Als jonge vrouw vond ik elke ervaring een fijne ervaring. Ik geloof dat je overal iets uit kan leren. Dus ja, ik heb wel wat verschillende zijsprongetjes gemaakt voordat ik in het drukke professionele leven stapte. De handtassen zijn en blijven mijn focuspunt.”