Antwerpen Jacob’s Conceptstore Foto: Stijn Van de Sande

Handelaars van Jacob’s Conceptstore schrijven open brief: “Nieuwe winkels openen, maar wij hebben nog 45.000 euro tegoed”

Tien handelaars van winkelketen Jacob’s Conceptstore doen in een open brief hun beklag over wanbetalingen door de keten. “De zaakvoerder opent nieuwe winkels, maar wij hebben nog 45.000 euro tegoed”, klinkt het. Toch staat al een nieuwe winkel in Kapellen op til.

Lees ook: Handelaars trekken aan alarmbel: “Jacob’s Conceptstore moet ons nog tienduizenden euro”

In april 2024 trokken verschillende handelaars aan de alarmbel omdat Jacob’s Conceptstore al sinds december hun facturen niet meer betaalde. De achterstallige bedragen liepen volgens onze berekening op tot meer dan 150.000 euro. Intussen zijn sommigen betaald, maar een groep van tien handelaars wacht nog altijd op de betaling van achterstallige bedragen.

De handelaars verkopen hun producten via de winkelketen en staan 35 procent van hun omzet af in ruil voor een plek in de zaak. Omdat Jacob’s deze bedragen voor hen ontvangt en dan maanden niet uitbetaalt, komen de handelaars in de problemen. In een open brief hekelen ze het feit dat ze ondanks hun vele vragen nog altijd geen duidelijkheid krijgen over hun uitbetaling.

“Er was ons beloofd dat op 17 april duidelijkheid zou komen over de achterstallige bedragen”, zegt één van de ondertekenaars van de brief. “Uiteindelijk kregen we een mail waarin opnieuw staat dat er cashproblemen zijn, maar over een oplossing lezen we in de communicatie van zaakvoerder Tomas Nouws geen woord. Zoals alle eerdere communicaties blinkt ook deze weer uit in vaagheid. We vernamen ook dat sommige handelaars al werden uitbetaald nadat ze dreigden met een rechtszaak, maar wij staan nog altijd in de kou”, klinkt het.

Nieuwe winkel

De handelaars verwijten Nouws dat hij handelszaken renoveert en opent, en dit financiert met hun geld. “Onlangs opende Nouws een nieuwe Jacob’s Conceptstore open in Leuven. Dat kost handenvol geld, maar intussen zitten wij op ons tandvlees”, getuigen ze. Intussen staat ook een nieuwe winkel in Kapellen op de planning. Daar had Jacob’s tot voor kort al een winkel in winkelcentrum Promenade, maar ondanks de financiële problemen opent daar binnenkort alsnog een gloednieuwe, gerenoveerde winkel.

Gazet van Antwerpen contacteerde Thomas Nouws meermaals naar aanleiding van dit artikel, maar hij reageerde niet op de vragen.