Wart Bruynen Wart Bruynen in zijn nieuwe Ruby. Foto: Joris Herregods

Café Baron en Amber Bottle Shop openen Ruby: “Een bruine natuurwijnbar zoals in Parijs”

Goed nieuws voor liefhebbers van natuurwijn en aanverwante dranken. In de Karel Rogierstraat op het Zuid opende Ruby begin deze maand de deuren. De ‘bruine wijnbar’ is een gedeeld project van café Baron en (natuur)wijnspeciaalzaak Amber Bottle Shop.

Verse charcuterie, dito kaas en een krokant stukje brood met een glas natuurwijn of speciaalbier. Dat is in een notendop wat je mag verwachten bij Ruby, een nieuwe plek op het Zuid voor al wie gezapig wil genieten van lekkers.

Aan het roer staan de teams achter café Baron op de Marnixplaats en wijnwinkel Amber Bottle Shop in de Schermersstraat. “Nadat de eigenaar het pand had omgetoverd tot een horecagelegenheid, zocht hij iemand om de ruimte in te vullen”, vertelt Wart Bruynen (38) van Café Baron. “We sloegen de handen in elkaar met onze goede vrienden van Amber Bottle Shop en creëerden een plekje op het Zuid waar mensen terechtkunnen voor een glaasje natuurwijn met een lekker hapje.”

“Of daar nood aan was? Ja”, stelt Wart resoluut. “Zaken als Bar Ernst of Titulus zijn gelijkaardig, maar wij misten een natuurwijnzaak die net dat tikkeltje ‘bruiner’ is. Een wijnbar naar Parijs’ voorbeeld, zeg maar.”

Tegels

Om die sfeer te creëren werkten de eigenaars samen met twee bevriende Nederlanders. “Zij zorgden voor de fraaie tegels. En om het cafégevoel te genereren en levendig te houden, opteerden we voor een toog met inox werkblad.”

Bruynen en co importeren wijn vanuit onder meer Frankrijk en Spanje. “Dat gebeurt via onze eigen importbedrijven”, legt de dertiger uit. “Zowel mijn partner en ik als de mensen achter Amber Bottle Shop zochten daarvoor nog naar een extra afzetmarkt. We zijn beide gestart met een tiental wijnen. Om de één tot drie maanden zullen we ons aanbod veranderen.”

Opvallende tegels kleuren het interieur. Foto: Joris Herregods

Bij Ruby hoeven klanten niet per se een fles of karaf te bestellen. Wart: “We selecteren wekelijks een aantal wijnen die we per glas schenken. Door de beperkte houdbaarheid is het immers onmogelijk om 25 flessen tegelijkertijd te openen. Daarnaast serveren we twee wijntjes uit de tap. Die zijn bewust erg toegankelijk, want mensen staan daar vaak nogal kritisch tegenover.”

Voor al wie twijfels heeft over natuurwijn, blijkt Ruby een geknipt adres. “Critici linken natuurwijn meteen aan troebel en zuur. Wij bieden natuurwijnen aan die klassiek gemaakt zijn en ook zo overkomen. Die zijn perfect om mensen zonder schrik kennis te laten maken met natuurwijn.”

Klanten die na één of meerdere glazen natuurwijn even nood hebben aan iets anders, hoeven niet op zoek naar een ander café. “We bieden namelijk ook speciaalbier aan, denk aan geuze, maar ook een vijftal ciders. Beide producten leunen sterk aan bij natuurwijn.”

Zoete inval

Ruby opende de deuren op vrijdag 1 maart. Wart: “Meteen een erg drukke, maar geweldig succesvolle avond. De dag nadien was het ook een zoete inval, al gebeurde alles wat gezapiger. En dat is precies hoe we het hier willen.”

Maar of het altijd kalm zal verlopen, is nog maar de vraag. Nu de lente en zomer voor de deur staan, lonken klanten stilaan naar het terras dat Ruby in de zomermaanden deelt met de buren van ijssalon Gelato Giuliano. IJs, wijn en zon. Say no more!

Foto: Joris Herregods

Foto: Joris Herregods