Echtgenote Stéphanie Stulens en managing director Marc Alofs. Foto: Patrick De Roo Echtgenote Stéphanie Stulens en managing director Marc Alofs. Foto: Patrick De Roo

Directeur Marc Alofs kondigt vertrek aan bij Botanic Sanctuary in Antwerpen: “Dit hotel zal mijn kindje blijven”

Het vijfsterren superiorhotel Botanic Sanctuary in Antwerpen, het meest luxueuze en ook duurste van de stad, moet op zoek naar een nieuwe managing director. Marc Alofs (51) stond sinds het prille begin aan het hoofd van het exclusieve complex en heeft nu zijn vertrek aangekondigd. Dat bevestigt de Maastrichtenaar in een gesprek met deze krant.

Aandachtige kijkers zullen ‘meneer Alofs’ zeker nog herkennen uit de VTM2-realityreeks Achter De Sterren. Daar leerden ze hem kennen als enthousiaste maar ook erg perfectionistische managing director. Een baas die streng maar rechtvaardig voor zijn personeel was en voor wie enkel het beste goed genoeg was.

Dat was ook nodig, want de lat voor het hotelcomplex lag dan ook erg hoog. Samen met zijn vrouw Stéphanie Stulens, die als maître de maison voor het hotel ging werken, bouwde hij de site uit tot een oord van ongeziene luxe, waar sterrenchefs zich thuisvoelen en waar internationale sterren zoals Billie Eilish en Harry Styles zich graag lieten verwennen.

Foto: Joris Herregods
Foto: Joris Herregods

Maar nu, twee jaar nadat de eerste gasten ontvangen werden, heeft Marc Alofs beslist om andere oorden op te zoeken. “Ik heb mijn ontslag deze week gegeven. Het personeel is daar donderdag van op de hoogte gebracht. Voor sommigen kwam het aan als een schok. Allez, kapitein, ga je weg?, zo stuurde iemand me. Er zijn wel wat collega’s geschrokken, maar dat is logisch. We hebben met dit team enorm veel meegemaakt tijdens de opstart. Door corona liepen de werken vertraging op en dat heeft ons als groep alleen maar hechter gemaakt.”

Geen onvrede

Aan de oorzaak van zijn vertrek ligt geen onvrede, zo benadrukt hij. “Er is overal wel eens iets, maar die dingen waren absoluut niet van die orde om te willen vertrekken. Waarom ik dan wel vertrek? Ik ben hier in 2019 in gestapt. De hoofdreden van mijn engagement was dat ik de voorbereidingen om het hotel te openen zou leiden. Ik heb alles mee vorm kunnen geven, van de plaats van de stopcontacten tot de keuze van welke topchefs we graag aan boord zouden halen. Daarna heb ik het hotel mee geëxploiteerd en op de kaart gezet. Voor mij voelt het alsof het grootste deel van mijn werk hier klaar is en dat het tijd is voor iets nieuws. Ik ben onrustig van aard en zal nooit twintig jaar hetzelfde doen.”

Marc Alofs zoals we hem kennen: aandachtig en punctueel. Foto: VTM
Marc Alofs zoals we hem kennen: aandachtig en punctueel. Foto: VTM

Eigenaar Eric De Vocht zou volgens Alofs begripvol hebben gereageerd. “We hebben fijn samengewerkt en hebben wederzijds respect. Ik vind dat hij alle krediet verdient voor wat hij hier gerealiseerd heeft. Hij gaf een prachtige invulling aan 20.000 vierkante meter pal in het historische centrum van de stad en stelde het zo veilig voor komende generaties.”

Alofs blijft nog aan boord voor een perfecte overdracht alvorens te vertrekken. “Ik zal dit hotel als mijn kindje blijven bekijken en ik verwacht dat er in dezelfde geest zal worden verder gewerkt. Met oprechte aandacht voor elke gast. Tot de laatste dag zal ik even punctueel blijven en even hard blijven werken.”

Foto: Dirk Kerstens
Foto: Dirk Kerstens

“Ik ben vooral alle teamleden extreem dankbaar. Zelf heb ik nul ego. Maar als ik hier rondloop en zie dat het goed draait, dan geeft dat enorm veel voldoening. We hebben hier inmiddels drie restaurants met Michelinsterren, er wordt over ons gesproken in heel Europa, we trekken internationale gasten aan en we halen 9,3 op Booking.com. En we werken hier samen met drie mensen die al drie sterren hebben behaald. Naast Gert De Mangeleer van Hertog Jan at Botanic Antwerp, start ook Jacob Jan Boerma hier met een pop-up en werken we ook samen met Viki Geunes van Zilte voor onze banketten. Ik kan niet nog meer fier zijn dan ik nu ben.”

Toptransfer

Zijn aanstelling gold indertijd als een toptransfer in de wereld van de luxehotels. Voor zijn periode in Antwerpen stond Alofs 11 jaar aan het hoofd van La Butte aux Bois in Lanaken, waarvan hij het eerste superior vijfsterrenhotel van het land maakte.

Alofs kocht enkele jaren geleden ook iets op het Zuid om de files te ontwijken. Of zijn toekomst nog in deze stad zal liggen, is nu twijfelachtig. “Ik ben van plan om het op me af te laten komen en dan samen met mijn vrouw een nieuwe uitdaging te kiezen, dat kan in binnen- of buitenland zijn. Er is nog niets beslist.”