Nieuws Antwerpen Dirk Michielsens van Katoen Natie CFO van het jaar

Dirk Michielsens van Katoen Natie CFO van het jaar

Dirk Michielsens van Katoen Natie CFO van het jaar

dirkDirk Michielsens van het Antwerpse havenbedrijf Katoen Natie is door het economisch weekblad Trends verkozen tot de financiële manager van het jaar. Michielsens liep in de afgelopen maanden vooral in de kijker door de snelle overname van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver.

Dirk Michielsens stapte in 1994 als jurist-econoom over van Coopers and Lybrand naar de maritieme tak van Katoen Natie. Hij werd in 1999 CFO van de groep. “Ik vroeg en kreeg carte blanche om de financiële organisatie te hervormen. Katoen Natie was sterk gegroeid, maar de financiële en administratieve ondersteuning was niet mee geëvolueerd. De groep bestond uit ondernemende verantwoordelijken, die zelfstandig rapporten schreven volgens eigen model, en dan nog vrij laat. Er was amper structuur. Voor de geconsolideerde schuldpositie moest er vier dagen gerekend worden. Er was geen permanente opvolging,” zegt hij in Trends

Met een sterk uitgebreid financieel team structureerde Michielens de groep in businessunits per activiteit. Elke unit kreeg een eigen management met een financiële controller. De businessunitmanager hoeft zich geen zorgen te maken over financiële of juridische structuren. De controllers werken de rapportering uit.

“We meten en weten permanent of de businessunits hun doelstellingen halen, of dat we moeten bijsturen”, aldus nog steeds Michielsens in Trends “We leggen de organisatie niet lam met te veel en nutteloze rapporteringen. Door deze structuur hebben de managers, weliswaar binnen een bepaald raamwerk, de handen vrij. In Katoen Natie is ondernemerschap zeer belangrijk. Een goede informatiestroom draagt ertoe bij dat nieuwe initiatieven kunnen ontwikkeld worden. De combinatie van ondernemersspirit en financiële gezondheid laat Katoen Natie toe nieuwe initiatieven op te starten en te screenen. Het stimuleert zijn managers daartoe. Mislukken ze? Dan beperken we snel de schade. We zullen de initiatiefnemer zeker niet ontmoedigen met nieuwe ideeën te komen. Hebben ze succes, dan dragen ze bij tot de groei.”

Vorig jaar kondigde Katoen Natie de fusie aan met de afvalverwerker Indaver. Michielsens ziet niet meteen een volledige integratie gebeuren.

Toch vullen ze elkaar aan. Door de integratie van Indaver met 532,6 miljoen euro omzet en een bedrijfskasstroom van 112 miljoen euro in Katoen Natie met een miljard euro omzet en een bedrijfskasstroom van 255 miljoen euro, staan beide financieel nog sterker om grote transacties op poten te zetten, heet het in Trends.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.