Dominique Rombouts Dominique Rombouts met een houten figuur die haar vader Lou uitsneed. Let op alle roosjes in het interieur. Foto: kma

Dominique maakt op haar 52ste nog haar meisjesdroom waar met koffiebar Moe Roos

Waar tot voor kort koffiebar Defo op de Zoerselbaan in Westmalle zat, opent Dominique Rombouts (52) vandaag haar koffiehuisje Moe Roos. Een ode aan haar moemoe Rosa of Rozeke die vroeger vlak naast de plek woonde waar Dominique nu haar klanten in de watten gaat leggen.

Toen Axelle en Dominique Defossez aankondigden dat ze hun koffiebar Defo zouden sluiten, vonden veel inwoners dat enorm jammer. Gewoon een plek waar toffe gesprekken zich ontspinnen en iedereen over de generaties heen overdag iets kan komen drinken, is er niet zo veel in hartje Westmalle. Gelukkig zal de nieuwe gastvrouw Dominique Rombouts (52) al die Defo-ontheemden kunnen opvangen. Dominique zet er wel een eigen concept neer, en koos met Moe Roos ook voor een nieuwe naam. Maar de vriendelijke sfeer die Defo zo kenmerkte, hangt er nog steeds.

Dominique is geboren en getogen in Westmalle. Haar vader was Lou Rombouts, een houtkunstenaar die tal van beelden maakte zoals Klein Keske in het Malse straatbeeld. “Mijn ouders Lou en Gilberte zijn allebei kort na elkaar overleden”, vertelt Dominique. “Ze staan in een kadertje op de toog, omdat ik weet dat ze heel fier zouden zijn. Ons moeder zou hier elke dag zijn binnengestapt”, denkt Dominique.

Alle meubeltjes zijn nieuw. Foto: kma

In Moe Roos hangen nostalgische fotolijstjes met sepiakleurige beeldjes uit de oude doos, onder meer getrokken in de tuin van haar grootmoeder Rozeke. Je ziet er kinderen op staan bij een Lourdesgrot. “Dat ben ik. Mijn grootmoeder woonde op de hoek. Haar tuin lag hier waar we nu zitten. Deze plek ademt herinneringen voor mij.”

Moe Roos dompelt bezoekers onder in die sfeer van moemoe Rozeke. In de kringwinkels in de omgeving kocht Dominique alle mooie retroserviezen waarop roosjes staan. Ook de lange muur is behangen met een kleurrijk bloemenmotief. Op de toog staan verse amaryilissen en op de tafeltjes vaasjes met verse roze rozen. Het is een romantische stijl, maar niet oubollig.

De tuin van haar moemoe Rozeke aan de Zoerselbaan vroeger. Foto: kma

“Mijn broer en schoonzus hebben afgelopen weken bergen werk verzet. Omdat we ook croques, pasta’s, dagsoep, boterham smos, wafels, pannenkoeken en ijsjes aanbieden, moesten we achteraan een stuk muur uitbreken om een open keuken te installeren.”

Zoon Mitch (28), professioneel deejay en lesgever aan de Tomorrowlandacademie, heeft de creativiteit van zijn bompa Lou geërfd, want hij ontwierp het logo van Moe Roos. Ze heeft ook twee stiefzonen, die al voor zes kleinkinderen zorgden. “Mijn kleinkinderen noemen me de ‘bommi’”, vertelt Dominique, die al een ‘signatuurgebakje’ van het huis heeft: een bladerdeeghapje in de vorm van een roos dat geserveerd zal worden met een bol ijs. “Een goede vriendin van mij die zelfstandige in bijberoep is, gaat alle gebakjes, zoals lekkere ouderwetse slagroomtaarten, speciaal voor Moe Roos bakken.”

Op alle borden en tasjes staan roosjes. Foto: kma

Het beeld van Klein Keske dat vader Lou Rombouts destijds voor de gemeente maakte. Foto: kma