Nieuws Antwerpen Drie consortia dingen naar Blue Gate Antwerp

Drie consortia dingen naar Blue Gate Antwerp

Drie consortia dingen naar Blue Gate Antwerp

blue gateDrie consortia hebben zich aangemeld om met Blue Gate Antwerp  een PPS-constructie (publiek private samenwerking) op te zetten. Blue Gate Antwerp is een brownfield dat als de vroegere petroleumhaven vlakbij Antwerpen herontwikkeld wordt tot een hoogwaardig, watergebonden en eco-effectief bedrijventerrein.

Het eerste consortium is Blue Open met als hoofdcontractanten DEME Environmental Contractors (DEC), Bopro en Dredging International. DEC en Dredging International behoren tot de DEME-groep. Bopro is een bedrijf dat management en consultancy dienstverlening aanbiedt inzake vastgoed.

Het tweede consortium is M Kwadraat met Mourik en Mourik Groot Ammers als consortiumleiders. Beide zijn onder meer actief in milieukundige werken en projectontwikkeling.

Aertssen en Coerdeel hebben samen het consortium Blauwe Plek opgezet.

Alle drie consortia bestaan verder uit een reeks specialisten in onder meer slimme logistiek, parkmanagement, duurzame energie….. De namen van deze specialisten worden niet bekendgemaakt.

Blue Gate Antwerp voert momenteel gesprekken met de privé-sector om tot een publiek private samenwerking te komen. Deze gesprekken lopen in de vorm van een concurrentiedialoog. Blue Gate Antwerp is gestart met een oproep naar kandidaten om dit terrein te saneren, bouwrijp te maken en te ontwikkelen. Vijf kandidaten zijn de uitdaging aangegaan. Eén kandidaat woog te licht bij de aanvang, één kandidaat heeft zich tijdens de procedure teruggetrokken. Met de drie overblijvende kandidaten worden individuele gesprekken gevoerd waarin de visie van Blue Gate Antwerp wordt samengebracht met de visie van de kandidaten. Zo groeit het project.

Er zijn drie dialoogrondes voorzien. Eén ronde is afgerond, de tweede zal binnenkort van start gaan.

Midden 2015 wordt deze concurrentiedialoog afgerond. In afwachting daarvan bereidt Blue Gate Antwerp het project zo ver mogelijk voor. Zo werd recent het project MER (milieueffectrapport) goedgekeurd. Eerder werd al een erfgoedconvenant getekend en zijn er met OVAM afspraken gemaakt over de sanering.

Volgens business promotion manager Nathalie Thilleman is Blue Gate Antwerp in alle opzichten een heel ambitieus project. De initiatiefnemers, de stad Antwerpen en Vlaanderen willen van Blue Gate Antwerp een topterrein in Vlaanderen en Europa maken. Innovatie, zowel op het vlak van logistiek als eco-productie, staat voorop. Blue Gate Antwerp wordt gerealiseerd door ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, Waterwegen & Zeekanaal, AG Vespa en Ondernemen & Stadsmarketing/Werk en Economie. Het project komt tot stand met financiële steun van Efro, Strategische Projecten in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en Agentschap Ondernemen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.