agfa-gevaert

Een van grootste Antwerpse werkgevers blijft maar verlies lijden: kunnen drie ‘Jezussen’ Agfa-Gevaert redden?

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert, dat in Mortsel zo’n 2.500 mensen tewerkstelt, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar alweer een nettoverlies van 14 miljoen euro geleden. De laatste jaren duikt het bedrijf bijna voortdurend in de rode cijfers. Agfa-Gevaert brengt nu drie ‘Jezussen’ in stelling die de verrijzenis moeten inluiden.

“In Deurne zit een voetbalclub die ze The Great Old noemen. In Mortsel zit een bedrijf dat je The Grey Old kunt noemen”, zegt Tom Simonts, analist van KBC Securities. “Het is altijd wel iets met Agfa-Gevaert. Ik zou daar als belegger geen geld meer insteken.”

Tom Simonts, die voor de rest eerder optimistisch door het leven gaat, is duidelijk niet meer warm te krijgen voor een investering in Agfa-Gevaert. Hij is niet de enige. Het Mortselse bedrijf kondigde woensdag alweer slechte resultaten aan, waarna de beleggers het aandeel meteen lieten vallen. Het aandeel zakte woensdag naar het laagste peil in acht jaar tijd. Twintig jaar geleden was een aandeel van de oude Mortselse glorie nog 20 euro waard. Vandaag is dat iets meer dan 2 euro. In de voorbije vijf jaar heeft het bedrijf ook vier keer een nettoverlies geleden.

Wat er allemaal fout loopt

Wat is hier aan de hand? Laat ons beginnen bij de resultaten van het tweede kwartaal. “Onze traditionele producten staan dit jaar extra onder druk”, zegt Viviane Dictus, woordvoerster van Agfa-Gevaert. “We produceren bijvoorbeeld films voor radiologie. Er is steeds minder vraag naar die films, omdat klanten overschakelen op digitale beeldvorming. Daar komt nog eens bij dat veel van onze belangrijke klanten voor die film uit China komen. De Chinese economie doet het nu eenmaal niet goed.”

De rode cijfers zijn natuurlijk niet alleen de schuld van de Chinezen. “Ook de wisselkoersen spelen een rol”, zegt Viviane Dictus. “Hetgeen we in dollars of in andere munten hebben verdiend, is in euro uitgedrukt minder waard. Dat speelt ons parten.”

Allemaal goed en wel, maar hoe lang kan Agfa-Gevaert deze verliezen nog blijven slikken? In 2020 was er wel een eenmalige nettowinst van 613 miljoen euro, maar dat kwam omdat het bedrijf zijn informaticatoepassing om elektronische patiëntendossiers in ziekenhuizen samen te stellen, had verkocht aan de Italiaanse groep Dedalus. Intussen is veel van dat geld al opgebrand.

“En toch zitten we zeker niet in financiële problemen”, zegt Viviane Dictus. “We hadden nog een beetje cash over, en hebben amper leningen bij banken. Wij kunnen dus nog kredieten aangaan als dat nodig is. En we hebben ook nog 28 miljoen euro te goed van Aurelius (het Duitse bedrijf waaraan Agfa-Gevaert vorig jaar de afdeling met printplaten heeft verkocht om onder meer bankbiljetten en kranten mee te bedrukken, red.). We moeten er nu gewoon voor zorgen dat onze groeisegmenten groter worden dan onze traditionele producten.”

Jezus 1: Zirfon-membranen

Agfa-Gevaert benadrukt dat het ook drie groeisegmenten heeft. Je zou kunnen zeggen dat het de drie Jezussen zijn die de herrijzenis van het oude bedrijf, dat in 1867 is opgericht, kunnen inluiden. De eerste Jezus is ontstaan door knappe koppen op het hoofdkantoor in Mortsel: daar hebben enkele werknemers van Agfa-Gevaert de membraantechnologie Zirfon ontwikkeld, waarmee drie tot vier keer meer groene waterstof kan worden geproduceerd dan met traditionele membranen. De productie van waterstof kan daardoor veel efficiënter en dus ook goedkoper worden. Volgens specialisten is groene waterstof dé energiebron van de toekomst en een potentiële vervanger van fossiele brandstoffen.

“We hebben in Europa al meer dan honderd klanten die onze membranen kopen, en verwachten dat onze omzet van deze membranen dit jaar vier keer hoger zal liggen dan vorig jaar”, zegt Viviane Dictus. “We produceren de membranen nu al in Mortsel, en bouwen nu ook leegstaande gebouwen op onze site om tot extra productiehallen voor die membranen.”

Jezus 2: verpakkingsprinter

De tweede Jezus neemt de vorm aan van een printer. De SpeedSet 1060-single pass verpakkingsprinter, om precies te zijn. “Dat is een printer die gemaakt is om op karton te drukken, en die de snelste is in zijn soort”, zegt Viviane Dictus. Eigenlijk is dat een uitvinding van het Britse bedrijf Inca, dat vorig jaar door Agfa-Gevaert is overgenomen. De printer wordt volgend jaar gelanceerd.

Jezus 3: medische beelden met chatfunctie

De derde Jezus is een goudhaantje dat al langer kraait, en dat dit in de toekomst nog veel meer zou moeten doen. “Wij maken al jarenlang systemen waarmee medische beelden makkelijk kunnen worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen”, zegt Viviane Dictus. “Een arts in de Verenigde Staten kan dankzij ons systeem tegelijk naar hetzelfde beeld kijken als een arts in pakweg België, en die twee artsen kunnen in ons systeem ook chatten over dat beeld. Doordat ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa steeds meer samenwerken, verwachten we dat de opbrengsten van dit systeem in de toekomst fors zullen stijgen.”

Wat zegt Tom Simonts daarvan? “Om het in termen van de Bijbel te zeggen: het zijn drie goede Jezussen, maar ze moeten nog beter leren prediken”, zegt hij. “Het basisprobleem is dat deze innovaties moeten opboksen tegen de krimpende oude filmactiviteiten van het bedrijf. De conclusie is dat het bedrijf een groeiplan heeft, maar dat het ruikt naar iets dat nog niet helemaal op de rails staat.”