Hamburgerchef Domien De Gruyter bij De Vos en Marie Hamburgerchef Domien De Gruyter bij De Vos en Marie. Foto: Michel Van der Auwera

Eethuis De Vos en Marie in Berchem wil de beste burger van ’t stad serveren

Hamburgers zijn aan een revival toe. Recent opende nog de Burger Boutique Antwerp op het Eilandje, en nu pakt ook eethuis De Vos en Marie in Berchem uit met een nieuw hamburger-concept. Een ervaren hamburgerchef en kwaliteitsvlees van de Butcher’s Store moeten garant staan voor ‘de beste burger van ’t stad’.

De Vos en Marie, de bekende lunchzaak vlak bij stadsbrouwerij De Koninck, is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een vertrouwde ontmoetingsplek in Berchem. Het is voor buurtbewoners en werkmensen in de buurt een plaats om te verpozen bij een lekkere hap.

De teleurstelling was dan ook groot toen eigenares Mieke in oktober 2022 alleen nog lunch bleek te serveren. Maar vanaf nu zwaait ze de deuren ’s avonds weer open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ze pakt dan uit met een nieuw concept, de ‘burger nights’. Mieke liep al een tijdje rond met het idee van een eenvoudige maar kwalitatieve hap, iets om bij een pint te eten. Ze had bovendien gemerkt dat de vraag naar betere vleesgerechten toeneemt, een beetje tegen de groeiende vegan trend in.

Hamburger met sla, sjalot, komkommer en de geheime Marie-saus. Foto: Michel Van der Auwera

‘Best burger in town’

De ambitie is groot, want De Vos en Marie moet de referentie worden op het vlak van burgers. Daarom haalde Mieke chef Domien de Gruyter in huis, die mee aan de wieg stond van de Burgerij. Na verschillende omzwervingen in andere horecazaken vindt hij de tijd rijp om zich opnieuw bezig te houden met ‘burgerzaken’.

“Ik heb de laatste tijd heel veel hamburgers geproefd, en ik merk dat er toch nog ruimte is voor degelijke en betaalbare hamburgers, zonder veel franjes”, vertelt hij. “De kwaliteit moet gewoon top zijn, en daarom werken we samen met de Butcher’s Store aan de overkant van de straat.”

De basis voor El Classico is rundsvlees van het West-Vlaams rood ras. De burger wordt geserveerd in een knapperig broodje met gemarineerde sjalot, gepekelde komkommer, Romeinse sla en de geheime, licht zurige Marie-saus. Meer moet dat niet zijn. Door de toppings beperkt te houden, blijft ook de prijs democratisch (12 tot 18 euro).

De nieuwe hamburger, goedgekeurd door dochter Mira. Foto: Michel Van der Auwera

Veggie- en visburger

Voor de visvariant viel de keuze op kabeljauw. Die wordt gepaneerd en gebakken in arachideolie in plaats van gefrituurd. Dat is een pak gezonder. Belangrijkste ingrediënt van de veggieburgers zijn de oesterzwammen. Paddenstoelen zijn qua smaak en mondgevoel zeer goede vleesvervangers. De burgers kunnen begeleid worden door een koolsla of aardappeltjes. Frietjes zijn geen optie.

Bij het basispakket van de drie burgers komt nog een suggestieburger en een luxueuze Angusburger. Het nieuwe concept kan nog worden bijgestuurd op aangeven van de klanten. Het aanbod van burgers wordt sowieso nog uitgebreid met enkele slaatjes, zoals een caesarsalade. “Miekes dochter Mira wordt ook betrokken bij de ontwikkeling van de burgers. Als zij het lekker vindt, kan je er vanop aan dat de smaak goed zit”, zegt Mieke fier.

De smaak van de rundsburger moet ondersteund worden door het nieuwe Burgerbier. Brouwerij Gistgeest uit Berchem brouwt een lekker wegdrinkende IPA, die een perfecte match blijkt met de burgers.

Domien, Mira en Mieke van De Vos en Marie. Foto: Michel Van der Auwera

Burgerbier: een perfecte match met de burgers. Foto: Michel Van der Auwera