Nieuws Antwerpen Exmar hoopt op reuzencontract

Exmar hoopt op reuzencontract

Exmar hoopt op reuzencontract

exmarDe Antwerpse gastankerrederij Exmar is in de running voor een groot transportcontract van ethaan tussen de Verenigde Staten en India. Dat heeft Nicolas Saverys gezegd op de algemene aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Indien Exmar het contract binnenhaalt moeten er drie tot zes grote ethaantankers gebouwd worden van elk 120 tot 140 miljoen euro per stuk.

In de Verenigde Staten heeft de ontginning van schaliegas enorme gevolgen voor de energiemarkten. Zo is er een groot overschot aan ethaan, een bijproduct van de exploitatie van gas- en olievelden. De Amerikanen willen dat ethaan afzetten op de internationale markten. Omdat het vandaag goedkoper is dan lpg zou de petrochemie daar haar voordeel kunnen bij doen. Zo ziet ook de Indiase maatschappij Reliance dat. Reliance wil het ethaan afnemen en naar India brengen. Het wil daartoe zes grote ethaantankers bouwen.

In de afgelopen weken is een openbare tender voor de bouw en het transport van de schepen uitgeschreven. Exmar heeft daarop ingetekend en blijkt nu samen met het Noorse BW Gas de enige overblijvende kandidaat-investeerder. De beslissing zou begin juli vallen.

Exmar heeft de laatste maanden een sterke opgang gemaakt. De Antwerpse rederij is nu actief in het vervoer van lpg, ammoniak en lng. Exmar heeft ook hervergassingsschepen in de vaart en werkt op projecten voor de bouw van drijvende platformen voor de hervergassing van lng en aardgas op zee.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.