Nieuws Antwerpen Exmar krijgt beursnotering op Wall Street

Exmar krijgt beursnotering op Wall Street

Exmar krijgt beursnotering op Wall Street

EXMAR-of-Belgium-Orders-LPG-OctetDe Antwerpse gastankerrederij Exmar krijgt een eigen notering op Wall Street. Topman Nicolas Saverys wil zijn bedrijf daarmee sterker op de internationale scène zetten. Wie als scheepvaartbedrijf wil doorbreken moet verder kijken dan de Brusselse beurs die alles bijeen maar een heel beperkte uitstraling heeft. Internationale investeerders in de scheepvaartsector zitten vooral in New York en Oslo.

Exmar heeft met zijn hervergassingstechnologie aan boord van schepen en drijvende pontons toonaangevende knowhow in huis. Toch lijkt het erop alsof het bedrijf nog helemaal de bekendheid niet heeft die het in feite wel verdient. De koers van het aandeel noteert bv. erg laag. Nicolas Saverys wil het daar kennelijk niet bij laten en gaat zijn belangen in vijf schepen apart laten noteren op Wall Street.

Het gaat concreet om de participaties van 50% in de joint ventures met de maatschappijen Excelerate Energy en Teekay. Die twee vennootschappen hebben vier LNG-hervergassingsschepen en een klassieke LNG-schip in portefeuille.

De notering aan de beurs van New York zal gebeuren via een zogenaamde MLP of Master Limited Partnership. Een MLP houdt het midden tussen een gewoon aandeel en een obligatie. Een MLP krijgt een dagelijkse koersnotering op de beurs en heeft anderzijds ook een vast rendement. De MLP van Exmar zal genoteerd worden als “Exmar Energy Partners LP”.

De hele operatie moet wél nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse beursinstanties. Pas wanneer die de noodzakelijke documenten ingezien hebben kan de notering ingezet worden.

Met de nieuwe financiële middelen wil Exmar kennelijk vooral zijn verdere ontwikkeling financieren. Het gaat daarbij om de afwerking van twee drijvende LNG-fabrieken in Columbia en Canada.

Schorsing

Ondertussen werd het aandeel van Exmar op de beurs van Brussel tijdelijk geschorst. Een en ander heeft kennelijk te maken met een transactie vanuit de holding Saverex, de familieholding van Nicolas Saverys. Die zou een pakket aandelen in Exmar verkopen. Saverex had tot nog toe 54% van Exmar in handen. De holding zou 7% van de aandelen doorschuiven naar een aantal institutionele beleggers. De schorsing was nodig om de boekwaarde van de aandelen op te maken.

Indien de deal doorgaat zou saverex zo’n 45 miljoen euro incasseren. Daarmee zou een lening aan aandeelhouder Sofina betaald worden en schulden aan BNP Paribas Fortis en KBC.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.