Een copernicaanse revolutie, zo noemde burgemeester Bart De Wever (N-VA) de nieuwe bouwcode van stad, die eind april werd voorgesteld. Volgens schepen Annick De Ridder (N-VA) is de belangrijkste aanpassing de vereenvoudiging: “minder regels en meer duidelijkheid.” En schepen Tom Meeuws (Vooruit) noemt de bouwcode dan weer een klimaatwet.
Oppositiepartij Groen verschilt daarin duidelijk van mening en is het geen van de drie eens. Op een persconferentie dinsdagmiddag maakte de partij het document met de grond gelijk.
De bouwcode is een belangrijk instrument voor de toekomstige ontwikkeling van de stad. Ze heeft invloed op vele domeinen zoals wonen, werken, studeren, ondernemen en ontspannen.
“Maar de stad zet nu de deur open voor willekeur en juridische onzekerheid”, zegt Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen. “De stad van de toekomst moet duurzaam gebouwd worden. En Antwerpen mist hierin gigantisch hard de boot. Men komt niet verder dan het wit schilderen van daken. Wij missen ambitie rond water, hitte, vergroening en renovatie.”
“Alle mogelijke kwalitatieve afspraken worden geschrapt en afwijkingen worden onverwijld toegelaten”, gaat Van Dienderen verder. “De roekelozen krijgen vrij spel en de goedbedoelende ondernemers krijgen juridische onzekerheid. Dat is de wereld op zijn kop.”
Ook op het vlak van parkeerplaatsen voor nieuwbouwprojecten is volgens groen de bouwcode ondermaats. “Eén derde van de parkeerplaatsen geraken nu al niet verkocht en blijven leegstaan”, zegt Van Dienderen. Dat kost een projectontwikkelaar handen vol geld dat wordt doorgerekend aan de klant. Zo wordt de prijs van wonen in Antwerpen nodeloos opgedreven.