Makro Deurne Foto: Tom Cornille & Belga.

Grote uitverkoop Makro om salarissen van werknemers te kunnen betalen

DEURNE - De werknemers van hypermarkt Makro in Deurne hebben woensdag gestaakt. Niet alleen omdat hun koopkracht fors afneemt, ook omdat de onzekerheid over hun situatie onhoudbaar wordt. Een grote uitverkoop, met fikse kortingen in de winkel, moet er nu voor zorgen dat de salarissen van het personeel tot eind dit jaar kunnen worden betaald.

Klanten die woensdag de parking van Makro in Deurne opreden, moesten ontgoocheld afdruipen. De winkel was een hele dag dicht door een staking. Makro Cash & Carry, de verzamelnaam voor alle winkels van Makro en groothandelszaak Metro in België, zit in een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Bedrijven die Makro en/of Metro willen overnemen, kunnen nog tot 15 november een bod uitbrengen.

 

Foto: Tom Cornille.

Maar de tientallen Makro-werknemers die woensdag in Deurne staakten, geloven niet dat er een bod voor Makro zal binnenkomen. “Er is alleen interesse in Metro, niet in ons”, zegt het personeel. In Metro is er inderdaad interesse: Vincent Nolf, de huidige directeur van Makro en Metro, en ook het bedrijf Sligro hebben hun interesse al openlijk geuit. Maar kandidaat-overnemers van Makro zijn nog niet in de media gekomen. Volgens de werknemers zijn er veel kosten aan verbonden als iemand Makro wil overnemen. Het personeel heeft intussen een brief naar koning Filip gestuurd, met de vraag of hij niet kan helpen. Maar het is heel twijfelachtig of de majesteit dat kan doen.

Bronze Properties

Bronze Properties is het bedrijf dat de Metro- en Makro-winkels in juni dit jaar heeft overgenomen. De overnameprijs is niet bekend, maar volgens de directie van Makro Cash & Carry betaalde Bronze Properties wel 150 miljoen euro minder voor de Metro- en Makro-winkels dan ze in de boekhouding waard waren.

Grote kortingsacties 

Vincent Nolf, directeur van Metro en Makro, bevestigt dat de deal met GA Europe is afgesprongen. “We gaan op 16 november starten met de uitverkoop van de non-foodartikelen in de winkels”, zegt hij. “We doen dat stap voor stap. Volgende week bieden we aan de klanten al een korting van 20% aan op enkele categorieën van non-foodproducten. Iedere week zullen nieuwe koopjes volgen tot en met het einde van het jaar, om zo genoeg cash te hebben om de salarissen te kunnen betalen.”