Nieuws Half miljoen bedienden zien loon met ruim 8 procent stijgen in 2023

Half miljoen bedienden zien loon met ruim 8 procent stijgen in 2023

Foto Jordi Huisman

Half miljoen bedienden zien loon met ruim 8 procent stijgen in 2023

Als gevolg van de hoge inflatie zullen de meeste bedienden in de privésector hun loon in januari 2023 met meer dan 8 procent zien stijgen. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstverlener SD Worx op basis van de economische vooruitzichten. Een prognose biedt geen zekerheid, maar het mag duidelijk zijn dat de huidige inflatie zorgt voor ongezien snelle en hoge loonindexeringen.

Het gaat om de zowat 480.000 bedienden en kaderleden van 50.000 bedrijven die vallen onder het paritair comité 200. Volgens de berekeningen van SD Worx kunnen bedienden in januari volgend jaar rekenen op 8,38 procent meer loon. Begin dit jaar was er wegens de hoge inflatie al een indexering met 3,58 procent.

Geert Vermeir, juridisch adviseur bij SD Worx, licht toe: “Dit lijkt geruststellend nieuws voor de werknemers: uiteraard wordt op die manier de koopkracht van de Belgische werknemers beschermd. Anderzijds komt er ook een sterke stijging van de loonkosten, met nadelige gevolgen voor het concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen.”

Andere sectoren

Werknemers in de horeca (paritair comité 302) en arbeiders in de voedingsnijverheid (118) zouden vanaf januari kunnen rekenen op 8,44 procent meer loon. Afgelopen januari gingen hun salarissen er al met 3,22 procent op vooruit.

In andere sectoren gebeurt de indexering geleidelijker. Zo worden de lonen van de arbeiders in de bouwsector (paritair comité 124) elk kwartaal aangepast, terwijl die van zorgmedewerkers (330) en bedienden in de chemische sector (207) – net zoals de weddes van ambtenaren – op basis van een spilmechanisme worden geïndexeerd.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.