Jacob’s Conceptstore Antwerpen Foto: Dirk Kerstens

Handelaars trekken aan alarmbel: “Jacob’s Conceptstore moet ons nog tienduizenden euro”

De Antwerpse keten Jacob’s Conceptstore groeide in twee jaar uit van een kleine winkel tot een keten met 22 vestigingen. Partners en leveranciers bevestigen echter dat het bedrijf zijn schulden niet betaalt. Sommigen dreigen daardoor nu zelf failliet te gaan.

De groei van Jacob’s Conceptstore leek de afgelopen twee jaar niet te stuiten. Ondernemer Thomas Nouws heeft met zijn unieke concept dan ook goud in handen. Hij huurt winkelruimtes op toplocaties en brengt er kleine handelaars in onder. Ze krijgen de mogelijkheid om er hun handgemaakte spullen te verkopen in ruil voor 35 procent van hun omzet. Om te besparen op personeelskosten, houden de kleine handelaars in een rotatiesysteem de winkels open.

De formule sloeg aan en handelaars liepen storm voor het concept. In amper twee jaar tijd groeide Jacob’s Conceptstore uit tot een keten met 22 winkels in verschillende Belgische steden. Diezelfde handelaars trekken nu echter aan de alarmbel omdat ze al maanden geen euro omzet hebben gezien.

Archiefbeeld: Thomas Nouws. Foto: Stefaan Beel

Grote bedragen

“We hebben onze omzet van december, januari en februari nog tegoed”, getuigen verschillende handelaars anoniem bij Gazet van Antwerpen. “Het bedrijf van Nouws ontvangt deze omzetten integraal. Vervolgens wordt een commissie van 35 procent ingehouden en zouden we ons geld moeten ontvangen, maar we hebben al maanden geen cent meer gezien.” Onze getuigen spreken van achterstallige sommen tussen 1.000 en 7.000 euro.

Dat bevestigt ook Dirk Dewulf van incassobureau Unpaid, dat verschillende dossiers van betrokkenen beheert. “We behandelen op dit moment een tiental dossiers voor een gemiddeld bedrag van 7.000 euro, goed voor zo’n 70.000 euro in totaal”, klinkt het. Omdat Jacob’s Conceptstore de volledige omzet van deze handelaars int, gaat het algauw over vrij grote bedragen”, aldus Dewulf.

Foto: Dirk Kerstens

Lege rekken

De meeste handelaars verkopen hun producten ook via andere kanalen, zoals een eigen webshop of sociale media. Zij hebben dus nog andere inkomsten. Anderen zijn echter volledig afhankelijk van hun verkoop bij Jacob’s. Het gaat over bedragen tot wel 60.000 euro. “We hebben geïnvesteerd in ons bedrijf omdat we geloofden in de samenwerking en omdat het werkte. Dat blijkt ook uit de omzet”, zegt een betrokkene. “Maar doordat we van dat geld niets zien, dreigen we failliet te gaan. We hebben een vaste job moeten zoeken omdat we onszelf al drie maanden geen loon meer hebben kunnen uitkeren. We haalden onze voorraden weg uit de winkels en hebben de samenwerking met Nouws stopgezet.”

“Doordat we niets van de omzet zien, dreigen we failliet te gaan. We hebben een vaste job moeten zoeken omdat we onszelf al drie maanden geen loon meer hebben kunnen uitkeren”

Betrokken handelaar

Uit vrees dat de schuld alleen maar zou oplopen haalden andere handelaars er intussen ook hun voorraad weg. “We durven niet meer via Nouws verkopen omdat we vrezen nooit ons geld te zullen zien”, getuigt één van hen. Anderen vrezen dan weer een beslag op hun goederen bij een faillissement. “We ontvingen zelf ook al brieven waarbij onder andere de FOD Financiën aankondigt beslag te zullen leggen op onze financiële middelen bij Jacob’s Conceptstore”, zegt een van hen.

Volgens de handelaars leidt deze situatie tot lege rekken, wat het imago van de keten er niet op verbetert. Ze vrezen een sneeuwbaleffect en sluiten een faillissement van Jacob’s Conceptstore in de nabije toekomst niet uit. In de hoop dat het niet zo ver zou komen, werken sommigen net wel verder. “Het weghalen van producten maakt de situatie voor iedereen alleen maar erger”, klinkt het. Het aantal bereidwilligen om door te gaan slinkt echter zienderogen terwijl het aantal dossiers bij advocaten en incassobureaus toeneemt.

Foto: Dirk Kerstens

Ook het bemannen van de winkels wordt daardoor stilaan een probleem. De handelaars houden in een rotatiesysteem de winkels open en zorgen voor de continuïteit. Doordat er steeds meer afhaken, blijven sommige winkels dagenlang gesloten en wordt er geen omzet gegenereerd. Dat heeft dan weer een negatief effect op de inkomsten van het bedrijf waardoor de liquiditeit op korte termijn aanzienlijk verslechtert.

“We zijn op dit moment alle mogelijkheden aan het bekijken om de achterstallige betalingen zo snel mogelijk in orde te brengen”

Zaakvoerder Jacob’s Conceptstore

Mail van Nouws

We probeerden zaakvoerder Thomas Nouws te contacteren voor een reactie maar konden hem voorlopig nog niet bereiken. Via onze bronnen konden we wel een mail inkijken waarin hij zich richt tot de handelaars. “Het klopt dat er achterstallige betalingen zijn in december en januari”, zegt Nouws daarin. “Ook de betalingen van februari en maart lopen helaas vertraging op. We zijn op dit moment alle mogelijkheden aan het bekijken om de achterstallige betalingen zo snel mogelijk in orde te brengen.”

Verder wijst Nouws op de snelle groei van het bedrijf en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan. “De afgelopen jaren is Jacob’s Conceptstore sterk gegroeid. Daar ondervinden we vandaag enkele groeipijnen van. Als jonge 25-jarige ondernemer is het een uitdaging om de grote financierders zoals banken en grote investeerders mee aan boord te krijgen. Gesprekken met deze partners lopen trager dan gehoopt, waardoor we in december en januari met een uitdaging kwamen voor de cashflow. We hebben er toen voor gekozen om de betaling van enkele partners uit te stellen. We communiceerden hier niet over om mensen niet onnodig ongerust te maken, maar beseffen nu dat dit een averechts effect heeft gehad. Hieruit leren we voor de toekomst”, besluit hij.

Hoe slecht de keten er momenteel voor staat en hoeveel rek er nog zit op de financiën van het bedrijf blijft onduidelijk.

De betrokkenen getuigden anoniem. Hun namen en gegevens zijn gekend bij de redactie.