Nieuws Antwerpen Haven van Antwerpen versterkt marktpositie in China

Haven van Antwerpen versterkt marktpositie in China

Haven van Antwerpen versterkt marktpositie in China

bootjeDe haven van Antwerpen heeft een zoveelste brede deur geopend in China. Met de terugkeer van AEX1, de dienst op het Verre Oosten van China Shipping zullen op jaarbasis zo’n 35 schepen de verbinding leggen tussen Antwerpen en verscheidene Chinese havens. Daaronder Shanghai, Ningbo, Yantian en Nansha. “Dit opent nieuwe mogelijkheden”, zegt Jos Van Hasselt, de general manager van China Shipping Agency Belgium.

Het Chinese economische wonder heeft allicht wat van zijn glans verloren maar wie als westers bedrijf internationaal wil doorgroeien moet hoe dan ook naar het land van Mao. Zeker voor een internationale haven als Antwerpen zijn directe lijnen op China van levensbelang. Met Cosco, MSC en Maersk kunnen de bedrijven al kiezen uit een breed aanbod aan transportmogelijkheden. De inbreng van China Shipping, net als Cosco een Chinees staatsbedrijf is het potentieel aan containerlijnen nog flink verruimd.

Op initiatief van Evergreen wordt straks de AEX2-dienst van Evergreen, Zim en China Shipping gestaakt. Mede vanuit China Shipping Agency Belgium zijn daarom initiatieven opgezet om de AEX1-dienst tussen Felixtowe, Hamburg en Rotterdam uit te breiden met Antwerpen. Op die manier wordt een lijn gelegd van Shanghai, Ningbo, Yantian, Felixtowe, Hamburg, Rotterdam, Antwerpen, Nansha en Shanghai. Zowat elke week zal een schip van China Shipping of Zim Antwerpen aandoen.

Een en ander opent brede perspectieven voor de afnemers van Chinese goederen en de exporteurs. “China Shipping vervoert zowat alle Chinese consumentenproducten die we vandaag in onze winkels vinden”, zegt Jos Van Hasselt. “Omgekeerd gaat het om de export van papier- en plasticafval, ijzer en staal,, chemicaliën en grondstoffen. De mix is totaal.”

Ook van de kant van het Antwerpse havenbedrijf wordt enthousiast gereageerd op de terugkeer van AEX1. “Dat een rederij er opnieuw voor kiest om Antwerpen aan te lopen bewijst dat men ook overzees overtuigd blijft van de troeven van de Scheldehaven die ook voor de grootste containerschepen vlot toegankelijk is; met deze bijkomende dienst op het Verre Oosten bouwen we bovendien verder aan ons marktaandeel in China”, zegt Eddy Bruyninckx, de ceo van het Antwerps Havenbedrijf.

China Shipping heeft een eigen vertegenwoordiging in Antwerpen die als China Shipping Agency Belgium in de North Trade Building gehuisvest is aan de Noorderlaan. De China Shipping Group is in 1997 als staatsbedrijf opgezet in Shanghai en heeft nu met de China Shipping Container Line (CSCL) zowat 150 schepen in de vaart. Het bedrijf heeft ook een voet aan wal in Zeebrugge.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.