Foto: kma Foto: kma

Het Vliegend Konijn springt van Lier naar Ranst

Gwendolyn Marain (54) heeft haar bekende winkel Het Vliegend Konijn van de Lispersteenweg in Lier naar de Lievevrouwestraat 63 in Ranst verhuisd. Zeker voor personen die met bewustzijn, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, is Het Vliegend Konijn al jaren een baken.

Het Vliegend Konijn is een raadselachtige naam die veel passanten op de Lispersteenweg in Lier vroeger getriggerd heeft. Want welke activiteiten en producten gaan er schuil achter de winkel waarvan het logo een gevleugeld konijn is?

Zaakvoerster is Gwendolyn Marain, die tante moet zeggen tegen Elisabeth Marain, de Vlaamse schrijfster die eind jaren tachtig tal van prijzen won met haar boek Rosalie Niemand. Toen Gwendolyn negentien jaar geleden met haar winkel startte, deed ze er in het begin ook nog houten speelgoed bij. “Ik heb vier kinderen opgevoed, twee pluskinderen en twee eigen kinderen. Toen ik met de jongsten aan het tekenen was indertijd, stond er ineens een konijntje met twee vleugels op het blad. Dat vond ik wel een vrolijk, luchtig beeld, want het moet niet allemaal te zwaar zijn.”

Foto: kma
Foto: kma

Intussen is Het Vliegend Konijn uitgegroeid tot een gespecialiseerde winkel en webshop met een aanbod kristallen, edelstenen, juwelen, bloesemremedies, boeken, klankschalen, aroma, oliën, fytotherapie, geschenken en nog vele andere artikelen die te maken hebben met bewustwording en bewustzijn. Daarnaast worden er regelmatig workshops georganiseerd. Zo zal een vriendin van Gwendolyn binnenkort in Ranst een creatieve workshop voor kinderen geven rond veerkracht. “Zelf geef ik soms workshops leren pendelen, een klassieker voor mij. Via de pendel leer je ja-nee-vragen oplossen. Ik ken ook gestart met vrouwencirkels.”

Of ze veel wicca’s of moderne heksen onder haar klanten telt? “Nee, ik zou eerder spreken van healers, coaches en mensen die zoekend zijn. Sommigen komen puur voor de verzorgingsproducten of kruidendruppels. Of voor een cadeautje.”

Foto: kma
Foto: kma

Het valt op dat op een woensdagnamiddag veel mama’s met hun dochters komen snuisteren. In de coronaperiode hebben veel jongeren teruggegrepen naar zaken die Het Vliegend Konijn verkoopt, zoals edelstenen, boeken, wierook en juweeltjes met stenen. Ze vinden er houvast en zingeving in. Gwendolyn gebruikt zelf niet graag het woord spiritualiteit. Het is meer een kwestie van inzichten zoeken en persoonlijke ontwikkeling.

Toen Gwendolyn veertig jaar geleden met haar vader yoga ging doen, werden ze gek verklaard. Het was iets voor halve hippies. “Terwijl yoga nu helemaal ingeburgerd is.” Het Vliegend Konijn verkoopt ook klankschalen. “Ik zoek zo veel mogelijk fairtradeproducten. De klankschalen komen bijvoorbeeld uit Nepal of India, waar de makers een eerlijk loon naar werken krijgen.”

Foto: kma
Foto: kma

Of het geen risico is om een gevestigde winkel na bijna twintig jaar naar een andere gemeente te verhuizen? “Ik vond het eerst ook spannend, maar in ons vorig pand kampten we al lang met plaatsgebrek. De workshops vonden in onze privé plaats, wat niet alles was. Hier in Ranst vonden we een mooi herenhuis waar we winkel en wonen gescheiden kunnen houden. Het pand zou uit 1930 dateren, maar ik moet me nog wat informeren over de geschiedenis. Naar verluidt zou het van een diamantslijper zijn geweest. Voor ons zaten er ook al een acupuncturist, kinderkledingwinkel en reclamebureau in. Mijn klanten komen uit heel Vlaanderen. Lier is tien minuutjes rijden. De meesten zeiden me dat ze liever naar hier komen, omdat ze hier beter kunnen parkeren. Ik heb zeker geen spijt van de verhuis, want ik woon graag in Ranst.”

Het Vliegend Konijn, Lievevrouwestraat 63 in Ranst, woensdag 10u-18u, donderdag 13u-18u, vrijdag 13u-18u en zaterdag 10u-18u.

Foto: kma
Foto: kma