Nieuws Antwerpen Stories Hoe zou het zijn met … Antwerpenaar Jan Lagast?
Antwerpen

Hoe zou het zijn met … Antwerpenaar Jan Lagast?

Jarenlang was geboren en getogen Antwerpenaar Jan Lagast actief in eigen land. Enkele jaren geleden trok de oprichter en enige aandeelhouder van Impact Builders naar Estland.

Impact Builders geeft internationaal advies voor aan B2B-bedrijven om hen voor te bereiden op een nieuwe en betere toekomst. “Bedrijven beseffen dat als ze nu niet veranderen ze stilaan kapot gaan”, aldus Jan Lagast. Impact Builders is actief in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Estland. “We werken met mensen die uit de business en markt komen. Als een klant iets uit een bepaalde sector nodig heeft, dan zullen we ook zorgen dat er iemand uit die sector kan adviseren.”

Ondertussen werd er ook een start-upstudio opgestart, waarmee eigen start-ups worden gebouwd die het verschil maken. “Enkele jaren geleden heb ik de toer van Europa gedaan in een zoektocht naar Europese landen, waar ze Engels spraken. Zo ben ik in Estland terecht gekomen. In 2020 hebben we gelanceerd, en we hadden vrij snel topmensen.”

Digitale snelweg

Die start-ups zijn ook de reden om naar Tallinn in Estland te komen. Jan Lagast: “Estland kent een lage bureaucratie, je hebt er een makkelijke toegang tot kapitalen en snelle en korte linken.” Volgens Lagast kan je er makkelijk dingen testen, maar moet je het nadien groter zien.

Jan Lagast is alvast in de wolken over Tallinn, vertelt hij me tijdens mijn bezoek aan de stad. “Het is hier Europa, maar ze hebben hier duidelijk de digitale snelweg genomen voor alles. Het enige dat je nog niet digitaal kan doen, is trouwen.”

“We hebben enkel vestigingen in België en Estland. In België zit de administratie, en in Estland ben ik momenteel de marketing en support aan het uitbouwen.”

Internationale samenwerking

De pandemie zorgt voor een toegenomen digitalisering, maar biedt ook internationaal heel wat mogelijkheden. “Mensen zijn makkelijker aan het samenwerken internationaal. Covid maakt die samenwerking voor een stuk normaal.”

“We merken echter dat veel klassieke managers het moeilijk hebben met het verlies aan controle.” Eén van Jan’s startups Flxion speelt hierop in door managers én alle medewerkers meer overzicht te geven op de stand van zaken in de organisatie. Ook die startup vertrekt vanuit Estland en is nu het noorden van Europa aan het veroveren.