IMG_20220822_091527 (1) Abdullah, Ali, Vito, Jozef en Abdi. Foto RR

DOSSIER. In dit recyclagebedrijf werken oorlogsvluchtelingen en een ex-kindsoldaat

SCHOTEN - De uitgestrekte site van Brainscape doet het misschien niet vermoeden, toch werken hier maar acht mensen. Aan het Albertkanaal tussen Wijnegem en Schoten stampte ondernemer Karel Wouters (64) zijn eigen recyclagebedrijf uit de grond. Vraag hem naar de achtergrond van zijn werknemers, en je ontdekt de halve wereld.

"Op papier ben ik een oude man, maar gelukkig drijft de energie van een dertiger me nog", zo begint Karel Wouters zijn verhaal. Al zijn hele leven startte hij ondernemingen op, die hij dan telkens weer verkocht. Tien jaar geleden gebeurde dat voor het laatst.

"Ik had toen een internetplatform ontwikkeld om retailers te ondersteunen bij het terugnemen van gebruikte telefoons. Nu zit ik in de circulaire economie, zoals dat dan heet. We recycleren onder meer gsm's, tablets, pc’s en inkt- en tonercartridges."

Peetvader

Net als bij andere bedrijven geraken ook bij Brainscape de vacatures moeilijk ingevuld. "We halen alle toppers binnen. Maar we moeten natuurlijk niet flauw doen, de jobs die wij hier aanbieden zijn instapjobs", bekent Wouters. "Autochtone arbeiders zijn vaak veeleisend en we kunnen nu eenmaal niet concurreren tegen grote spelers in de haven."

"Vijf medewerkers bij ons in dienst zijn vluchtelingen. Die hebben vaak al heel wat meegemaakt. Zie mij als een soort peetvader: ik luister veel, maar zij luisteren ook naar elkaar."

Een ex-kindsoldaat, een Syrisch oorlogsslachtoffer en een gevluchte Somaliër, allemaal vonden ze hun weg naar Brainscape. Maar zelf spreekt Wouters liever niet van een sociaal project. "Deze mensen zijn gewoon het meest geschikt en we zijn heel dankbaar dat we ze hebben."

“Het is gevaarlijk om jobaanbiedingen te oversellen.”

Zaakvoerder Karel Wouters

“Ali uit Sierra Leone was vroeger kindsoldaat. Hij had psychiatrische begeleiding nodig omdat hij niet meer sliep. Ondertussen is hij gehuwd en vader van drie. Abdullah is een vluchteling uit Irak. Zijn vader werd vermoord tijdens de oorlog. Ook Abdi ontvluchtte zijn thuisland tijdens de oorlog in Somalië. Dan is er Jozef uit Ghana. Daar heeft hij nog een aantal vrouwen en kinderen rondlopen.”

Amin uit Marokko ontbreekt op de foto. Hij genoot op dat moment een aantal dagen vakantie. Vito Wouters – zoon van – vervolledigt het team van Brainscape. “Samen met Shana stuur ik de ploeg aan. We zijn buiten werkgever ook OCMW, psycholoog en sociale huisvestingsmaatschappij. Ik vind het belangrijk dat we een omgeving creëren waarin ze zich kunnen ontplooien en veilig voelen. We zijn als bedrijf bezig met elektronica en telefonie: je merkt dat hen dat echt interesseert. Het is een sexy sector.”

Niet ‘oversellen’

Circulaire economie is hot, en dus is het tijd om het team uit te breiden. Toch is Wouters karig met extraatjes om werknemers te lokken. “Beloftes moet je kunnen blijven waarmaken”, oordeelt hij. “We hebben onze strategie niet aangepast om personeel te vinden en we bieden geen extra voordelen aan. Dat is voor een klein bedrijf als dat van ons nogal moeilijk.”

“Bovendien: het kan niet de bedoeling zijn dat de ene meer krijgt dan de andere omdat ze solliciteren in een krappe arbeidsmarkt. Het is gevaarlijk om jobaanbiedingen te ‘oversellen’.”