Het huidige team van de Bak-Fiets-Karspecialist. Foto: JAA. Het huidige team van de Bak-Fiets-Karspecialist. Foto: JAA.

Kmo van het Jaar De Geus neemt Schotense familiale bakfietspionier over

ANTWERPEN, SCHOTEN, EDEGEM - Het gaat hard voor De Geus. De bekende Antwerpse fietsenzaak heeft nu ook de Schotense bakfietspionier Bak-Fiets-Kar Specialist overgenomen. “De diagnose over Ellens borstkanker, heeft ons deze moeilijke stap over de toekomst van ons familiebedrijf doen zetten. Maar ikzelf, onze dochter Lauren en onze twee technici blijven mee de kar trekken van wat nu De Geus Schoten is”, aldus Michel Obourdin.

Er was een tijd dat je bakfietsen alleen in Nederland en wat later ook wel in Borgerhout of rond de Dageraadplaats in Antwerpen zag rondrijden. Dat ook de Schotenaren er vroeg bij waren om te ontdekken dat je ook al trappend best je kroost of boodschappen handig kan vervoeren, is te danken aan het echtpaar Michel Obourdin en Ellen Van Look, of eigenlijk aan Marie.

LEES OOK. Fietsen De Geus wil met Veloplan zoveel mogelijk werknemers op de fiets

“Onze tweede dochter werd geboren met ernstige mentale en fysieke handicaps”, vertelt Ellen openhartig. “Het was destijds een bewuste keuze om zelf de zorg voor haar op te nemen. Ik heb er onder meer mijn job in de IT-sector voor laten staan. Toen we een oplossing zochten om Marie met de fiets te vervoeren, zijn we na lang zoeken bij een bedrijf uitgekomen dat fietskarren en bakfietsen importeerde.”

“We baarden zo’n opzien met onze fietskar, dat we gauw vragen kregen over de afkomst van ons vervoermiddel. Dat gelijktijdig een Amerikaan van Nederlandse afkomst een contactpunt zocht voor zijn fietskar- en bakfietsenbusiness, heeft ons doen besluiten zelf zakelijk mee op de kar te springen.”

Bak-Fiets-Karspecialist. Foto: JAA.
De toeskomstige winkel van De Geus Schoten.

Tarwestraat

Marie geniet vandaag nog alle zorgen van Ellen en Michel, maar verblijft ook vaak in MPI Zevenbergen. Intussen is de zakelijke dochter van het koppel uit Schoten 18 jaar oud. “We zijn in 2004 gestart, gewoon bij ons thuis in de garage van onze woning in de Tarwestraat, achter Den Trol”, vertelt Michel. “Ik werkte toen nog bij het internationale verhuisbedrijf Gosselin, waar ik eerst verlof en later – toen onze zaak op wieltjes bleek te lopen – ook ontslag heb genomen. Een hele stap, maar we hebben het ons gelukkig nooit moeten beklagen.”

In 2009 verhuisden Ellen en Michel hun vele bestelde en te monteren fietskarren en bakfietsen naar een magazijn in de Theofiel Van Cauwenberghslei, waar tot dan een zwembadbouwer had gezeten. “Daar hebben we in 2013 ook onze fysieke winkel geopend. Een grote sprong, maar ook dit keer gevolgd door succes”, toont Michel de grote zaak, met brede vitrine, kelderverdieping en achteraan een atelier.

“Naast onze twee nicheproducten fietskar en bakfiets, waarvan we intussen elf merken verdelen, zijn we ons met de tijd ook gaan specialiseren in ‘gewone’ fietsen, elektrisch aangedreven modellen, speciale fietskarren voor koeriersbedrijven en andere professionele gebruikers en allerlei accessoires. Het enige wat we tot op heden minder doen, zijn racefietsen en mountainbikes.”

Na ook de coronacrisis overleefd te hebben, voelden Ellen en Michel dat het tijd was om opnieuw een versnelling hoger te schakelen met hun familiebedrijf, waarin intussen ook dochter Lauren (22) een vaste plek gevonden had.

Uitverkoop en grondige renovatie

“We wilden graag meer plaats en een efficiëntere inrichting, maar de diagnose van mijn borstkanker heeft dat plan in de war gestuurd”, vertelt Ellen. “Het is onzeker wat ik nog van het leven mag verwachten. Het leek ons daarom beter die investeringen uit te stellen. Net op dat moment kwam Thomas Vanderhoydonck langsfietsen met het voorstel om aan te sluiten bij zijn succesteam De Geus. Het klikte meteen, al was het niet gemakkelijk om afstand te doen van ons familiebedrijf.”

En zo vervolgt Bak-Fiets-Kar Specialist zijn traject binnenkort als De Geus Schoten. “Op vraag van Thomas, blijven wij aan boord om hier in Schoten de kar mee te trekken”, vertelt Michel. “Ellen gaat nu vooral rusten, maar ikzelf en dochter Lauren blijven de aanspreekpunten. Ook Niels en Nicky blijven achter de schermen sleutelen aan de fietsen van De Geus of de eerder bij ons gekochte modellen. Continuïteit is verzekerd.”

In februari volgt eerst de volledige uitverkoop van de stock van de Bak-Fiets-Kar Specialist, waarna De Geus zowel atelier als winkel in de Theofiel Van Cauwenberghslei flink onder handen gaat nemen. Gedurende die twee maanden zullen klanten voor herstellingen en contacten met het technisch en verkoopteam van De Geus terechtkunnen in een pop-upatelier dat wordt ingericht in het voormalige kapsalon Milano, verderop in dezelfde straat nabij de Paalstraat.

 

KMO van het jaar 2022, De Geus
Antwerpse kmo van het jaar 2022, De Geus.

Vlaggenschip

“Schoten wordt het vlaggenschip van de groep De Geus, die al vier vestigingen heeft”, vertelt Michel Obourdin. “Met achthonderd vierkante meter wordt dit ook zijn grootste fietsenwinkel. Je kan hier straks terecht voor vakkundig fietsadvies en vrijblijvende testritten van modellen uit een veel breder en meer divers gamma van fietsen waaronder twintig van de allerbekendste merken.”

De Geus is een begrip in Antwerpen. De fietsenwinkel werd in 1984 opgericht door Marie-Jeanne Theunissen en Dirk Vanthillo aan de Marnixplaats op het Zuid. In 2012 stapte de toen 22-jarige fietsfanaat Thomas Vanderhoydonck mee in het verhaal als eigenaar. Marie-Jeanne en Dirk leerden hem de kneepjes van het vak en in 2014 lieten zij de winkel volledig aan hem over.

LEES OOK. Fietsenzaak De Geus bekroond als ‘kmo van het jaar’ in provincie Antwerpen: “Er is een revolutie bezig op de fietsenmarkt”

Vanderhoydonck nam een team van technici en adviseurs onder de arm zodat hij zich volledig kon focussen op de organisatie en uitbreiding van de zaak. In 2017 opende hij een tweede winkel in Berchem, in 2021 kwam er een derde bij in Edegem en vorig jaar nog een vierde, specifiek voor sportfietsen in Antwerpen.

In 2018 werd De Geus al gekroond tot beste fietsenwinkel in België. De BeBike-award had de zaak te danken aan “haar warme professionaliteit”. Daar kwam eind 2022 de titel van Antwerpse kmo van het Jaar bij, een onderscheiding van Unizo. De Geus telt 35 medewerkers .