Luc Delagaye voorzitter Essenscia Vlaanderen

luc delagayeLuc Delagaye, de president van Agfa Materials (Mortsel) is benoemd tot de nieuwe voorzitter van Essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, Delagaye volgt Patrick Van Acker op, head of country BP Belgium, die vijf jaar lang voorzitter is geweest van de Vlaamse tak van de federatie. Luc Delagaye werd door de Raad van Bestuur van Essenscia Vlaanderen aangesteld als voorzitter voor een periode van drie jaar.

Luc Delagaye dankte zijn voorganger voor zijn enthousiasme als voorzitter. In het bijzonder prijst hij Van Acker voor zijn heldere visie op de ontwikkeling van de chemische industrie in Vlaanderen en in de wereld. Tijdens zijn voorzitterschap nam essenscia vlaanderen het voortouw in het werkgeverslandschap in tal van dossiers zoals onderwijs en arbeidsmarkt, innovatie, procesveiligheid, milieu en energie.

Luc Delagaye wil als nieuwe voorzitter verdergaan op de ingeslagen weg en kijkt uit naar zijn nieuw engagement binnen de federatie: “Essenscia Vlaanderen heeft de voorbije jaren een sterke reputatie opgebouwd. Samen met gedelegeerd bestuurder Frank Beckx en het team van bekwame experten kijk ik er naar uit om de belangen van onze 450 leden-bedrijven met overtuiging te verdedigen en met concrete voorstellen de dialoog aan te gaan met de nieuwe Vlaamse regering. De grote prioriteit voor de komende jaren is werk te maken van een ambitieus industrieel beleid dat resoluut kiest voor industriële groei in onze regio.”

Luc Delagaye (°1960) staat sinds mei 2008 aan het hoofd van Agfa Materials. De Agfa-Gevaert Groep is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming en informatietechnologie. Agfa Materials houdt zich specifiek bezig met industriële toepassingen. Als President van Agfa Materials is hij ook meteen toegetreden tot Agfa’s Executive Management. In 2008 werd Luc Delagaye lid van de Raad van Bestuur van essenscia.

Luc Delagaye behaalde een Master of Science-diploma aan de Universiteit van Gent. Hij heeft gedurende twaalf jaar in verschillende functies bij Bekaert gewerkt, waaronder zeven jaar als Manager Operations van Bekaerts joint venture in Chili. Op het einde van 1996 heeft hij de Koper-divisie van Union Minière – nu Umicore – vervoegd. Sinds 2004 was hij Business Unit Manager en Managing Director bij de Koper-divisie van Umicore. Na de afsplitsing van Umicore en de introductie op Euronext Brussels was Luc Delagaye van 2005 tot 2008 gedelegeerd bestuurder van Cumerio.

Essenscia Vlaanderen groepeert een 450-tal ondernemingen in de sector chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie. Met een omzet van 43,5 miljard euro en 60.000 directe arbeidsplaatsen is de sector een van de belangrijkste industrietakken van Vlaanderen en vertegenwoordigt ze 25% van de totale omzet van de verwerkende industrie. De chemiesector is goed voor een derde van de totale export en daarmee veruit de grootste exporteur van Vlaanderen. Het handelsoverschot liep in 2013 op tot 20 miljard euro. De Essenscia-bedrijven in Vlaanderen investeren jaarlijks 1,6 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling (O&O).