Nieuws Antwerpen Molenbergnatie draaischijf voor 85.000 ton ruwe koffie

Molenbergnatie draaischijf voor 85.000 ton ruwe koffie

Molenbergnatie draaischijf voor 85.000 ton ruwe koffie

koffieAntwerpen is als haven de grootste opslagplaats voor koffie ter wereld. Er liggen op elk moment van het jaar zo’n 250.000 ton aan ruwe koffiebonen gestockeerd. Of 55 miljard kopjes koffie. We zeggen nu eenmaal nooit neen, stelt Yvan Rombouts, de voorzitter van de Belgische Koffiefederatie.

De haven van Antwerpen heeft enkele tijd geleden een internationale marketingcampagne gelanceerd waarbij de uitgesproken klantgerichtheid van de havenbedrijven geaccentueerd wordt. Onder de slogan “Everything is possible at the port of Antwerp” wordt met name de can-do mentaliteit van de haven in de verf gezet. Het is ons grootste sterkte, stelt Luc Arnouts, de chief commercial officer van het Antwerpse Havenbedrijf. In de campagne worden in 30 gekozen thema’s telkens een overzicht geboden van het totale dienstenaanbod van de haven. Zoöok de koffiesector.

“De vlotte verhandelingen op jaarbasis van 500.000 ton aan koffiebonen zorgt ervoor dat Antwerpen effectief de belangrijkste opslagplaats voor koffie is ter wereld. Hier liggen de facto op elk moment 250.000 ton opgeslagen”, zegt Ivan Rombouts. “België heeft ook het ideale klimaat om koffie op te slaan en de ‘neen is geen antwoord’-attitude zorgt ervoor dat Antwerpen steeds een totaaloplossing kan aanbieden aan de klant.”

Een van de belangrijkste peilers onder de koffiehandel is de Molenbergnatie. In de magazijnen van de natie liggen zo’n 45.000 ton ruwe koffiebonen opgestapeld. Elk jaar passeren liefst 85.000 ton bonen de installaties van het bedrijf. “Onze magazijnen zijn modern uitgerust teneinde de opslag van koffie op de best mogelijke manieren te laten gebeuren”, zegt commercieel manager Matthias De Smedt. In de logistieke behandeling van de ruwe koffie is oa. een stricte kwaliteitscontrole ingebouwd. In dit opzicht hebben twee internationaal notoire grondstoffenmarkten, de LIFFE in Londen en ICE in New York Antwerpen officieel geaccrediteerd.

De Molenbergnatie is onlangs overigens verkocht aan de Frans-Zwitserse groep Louis Dreyfus Commodities. Een en ander volgt op de verkoop van de holding Bomar rond Cor Boonstra die de natie mee controleerde.

Naast de Molenbergnatie zijn ook Pacorini, Vollers, Katoen Natie, CWT, C. Steinweg en Durme Natie belangrijke spelers in de koffiemarkt. De hele sector kan in dit opzicht 1 miljoen vierkante meter aan opslagruimte aanbieden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.