Nieuws Antwerpen Omgevingsvergunning INEOS-project geschorst

Omgevingsvergunning INEOS-project geschorst

Omgevingsvergunning INEOS-project geschorst

De Raad voor Vergunningsbetwistingen schorst de omgevingsvergunning voor de ontbossing van enkele terreinen in het kader van het grootschalige investeringsproject Project One van het Britse chemieconcern Ineos. Dat project in de Antwerpse haven had eind oktober nog groen licht gekregen van Vlaams minister Zuhal Demir.

Ineos wil in de Antwerpse haven investeren in nieuwe installaties voor de productie van ethyleen en propyleen. Het gaat om een van de grootste chemie-investeringen in de Antwerpse haven in decennia. Maar voor de realisatie van de twee installaties moet wel 56 ha aan bos verdwijnen.

In november 2019 kreeg Ineos al een omgevingsvergunning van de deputatie van de provincie Antwerpen voor voorbereidende werken voor Project One. In december werd toen door natuurverenigingen beroep aangetekend tegen de plannen, waarna het dossier verschoof naar het Vlaamse niveau.

Na een (voorwaardelijk) gunstig advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning op 28 oktober toegekend. Nadien zijn 14 verenigingen meteen een spoedprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestart. In het arrest oordeelt de raad nu dat de spoedprocedure verantwoord is, omdat de ontbossingswerken snel van start kunnen gaan.

De raad beslist inhoudelijk ook om de vergunning te schorsen. “Op basis van een kort eerste onderzoek stelt de Raad vast dat de beoordeling van de milieueffecten in het milieueffectenrapport (Project-MER) voor de aangevraagde ontbossing (fase 1) geen voldoende globale beoordeling bevat van de milieueffecten die het totaalproject kan veroorzaken”, meldt de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Antwerpen
Antwerpen

Slechts 2 nieuwe faillissementen

De ondernemingsrechtsbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft in haar zitting van 24 november 2 bedrijven uit de regio failliet verklaard. Lees meer