Ondernemingen moeten elektronisch betalen aanbieden
Vanaf 1 juli moet elke onderneming in België minstens één vorm van elektronisch betalen aanbieden, zoals betalen met de kaart of met de smartphone. De handelaar mag zelf kiezen welke optie hij de consument aanbiedt, gaande van de klassieke betaalterminal, over mobiele toepassingen zoals Payconiq, tot de mogelijkheid om via overschrijving te betalen. Cash betalen moet ook mogelijk blijven.
De verplichting geldt niet alleen in bijvoorbeeld winkels, maar ook voor vrije beroepen en alle personen, overheden en verenigingen die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten. Dat gaat dan over bijvoorbeeld apothekers, dokters, tandartsen en advocaten, maar ook in het zwembad, de bibliotheek of het cultureel centrum moeten klanten elektronisch kunnen betalen.
Fraudebestrijding
Ook verenigingen zonder winstoogmerk kunnen onder de verplichting vallen, als zij een product of dienst verkopen op recurrente basis voor economische doeleinden. Betalingen met maaltijdcheques, ecocheques of consumentencheques, of nog met cryptomunten en andere virtuele munteenheden, worden niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd. De verplichting tot elektronisch betalen maakt deel uit van een fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
Veel gelezen in deze regio
Nederlandse specialist in badkamers en tegels opent eerste Belgische showroom in Mortsel
MORSTEL - Net geen twee jaar na de sluiting van Light Gallery zal het statige gebouw langs de Krijgsbaan in Mortsel… Lees meer
Philippe D’heygere verkoopt meerderheid in Lapauw aan Coucke & Co
ANTWERPEN, KORTRIJK - CIM Capital, de Antwerpse financiële groep waarin onder andere Marc Coucke en Tom Waes investeren. Zij verwerven… Lees meer
Reageer op dit bericht
Graag een reactie plaatsen op dit bericht? Registreer je dan nu op made-in.be
Heb je al een Made in-account?
Klik dan hier om in te loggen