twee-beelden (5) Maarten in Dubai en Maarten met zijn vriendin Valentina.

Out Of Office met Maarten Avonts van Acom: “Bij mijn vrienden sta ik bekend als wandelende encyclopedie voor goede restaurants”

Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers ‘Out Of Office’. Tijd dan om het eens niet over ondernemerschap te hebben maar over andere zaken die een mens bezighoudt. Deze week voor Antwerpen: Maarten Avonts, zaakvoerder van IT-bedrijf Acom uit Wilrijk. Wanneer Maarten out of office is, kan je hem vinden op restaurant of in het buitenland.

Dag Maarten! Wat zijn jouw zomerplannen?

“Mijn echtgenote Valentina is zwanger en uitgerekend voor 4 juli (dit interview werd eind juni afgenomen), dus ik word elk moment voor de tweede keer papa. We hebben al een dochtertje en er is nu een zoontje op komst. Ik weet dus zeker en vast wat te doen deze zomer. Tegelijkertijd ga ik wel aan het werk blijven, maar dit zal op een minder hoog tempo zijn dan normaal. Ik denk dat de meeste bedrijven wel een paar vittessen lager draaien tijdens de zomer.”

Een reisje zal er dan waarschijnlijk niet inzitten?

“Nee, we zullen misschien wel eens naar de zee gaan. Ik mag ook niet klagen, want ik heb al een aantal heel mooie reizen gemaakt. Ik ben dit jaar al naar Lapland, Portugal, Dubai, Egypte en Mexico geweest. Ik werk dan op verplaatsing. Kort na de zomer gaan wij met heel het bedrijf naar Mexico. Er zijn 19 van de 35 mensen die meegaan, dus toch een goede groep.”

Klinkt als een bedrijf waar ik wel zou willen werken. Waarom vind je het belangrijk om met je werknemers op reis te gaan?

“Onze IT’ers werken vooral voor onze klanten waardoor wij niet echt vaak moeten samenwerken als bedrijf. Ik vind het ontzettend belangrijk om die saamhorigheid niet te verliezen. Een teambuilding is dan iets wat daaraan kan bijdragen. Ze zeggen altijd dat werving en selectie heel duur is, vandaar dat ik liever investeer in retentie.”

“Kort na de zomer gaan wij met heel het bedrijf naar Mexico. Ze zeggen altijd dat werving en selectie heel duur is, vandaar dat ik liever investeer in retentie.”

Maarten Avonts

Waar zou je onderneming zijn als het niet in België was?

“Eigenlijk zou dit voor overal kunnen zijn. Ik denk dan direct aan de fiscale voordelen. In Dubai betaal je bijvoorbeeld heel weinig belastingen. Langs de andere kant staat de Verenigde Arabische Emiraten nu niet bepaald bekend als liberaal land. Zo heb je altijd voor- en nadelen.”

“Ik zou hier ook de Verenigde Staten op kunnen antwoorden. Daar kan je heel veel bereiken en liggen de belastingen ook een stuk lager. Maar daar is meer concurrentie. Momenteel zijn de ambities met Acom om de grootste IT-speler van België te worden.”

Als je in België bent en je hebt een vrije dag, wat doe je dan het liefst?

“Ik probeer af en toe te gaan golfen, hoewel dit er de laatste tijd niet zo vaak van komt. Reizen en eten zitten daar ook zeker bij. Ik sta bij mijn vrienden bekend als wandelende encyclopedie voor goede restaurants. Zelfs als mensen in het buitenland iets zoeken, kan ik hen prima aanbevelingen geven.”

Lees ook: Acom gaat sollicitanten betalen: “Enige preselectie zijn tien meerkeuzevragen”

Welke levenswijsheid zou je meegeven aan je kinderen?

“Ze zeggen wel eens: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. In een bepaald opzicht vind ik dat hier waarheid in zit. Maar ik vind het omgekeerde ook waar: geluk mag je niet als een doel op zich zien. Geluk is een emotie. Je mag het nog zo goed hebben en super gelukkig zijn, maar dit is vaak een momentopname. Vandaag is dit een hot topic. Wat ik mijn kinderen wel wil meegeven, is dat ze zoveel mogelijk halen uit de tijd dat ze hier rondlopen en alles uit het leven halen.”

Met welke ondernemer zou jij graag eens op businesslunch willen gaan?

“Er zijn er wel redelijk veel stereotypen die ik eruit zou pikken, maar bij mij is dit misschien voor een andere reden. Ik zou het bijvoorbeeld interessant vinden om een uurtje te spenderen met Elon Musk. Het doel van SpaceX, waar hij eigenaar van is, is om mars te koloniseren. Ik zou gewoon eens willen vragen: hoe kom je op zo’n gedachte? Je kan altijd groot dromen en denken, maar je moet het ook wel doen.”

“Evengoed inspireren lokale ondernemers mij ook. Met Filip Smet ben ik bijvoorbeeld onlangs iets gaan eten. Hij heeft het softwarebedrijf AMOTEK opgericht en heeft al een mooi traject afgelegd. Hij is heel sterk in concepten bedenken waar iedereen beter van wordt.”

Intussen is Valentina bevallen van een zoontje Maxime. We wensen hen proficiat!