Nieuws Antwerpen Plantencentrum Mampay viert albasten jubileum

Plantencentrum Mampay viert albasten jubileum

Plantencentrum Mampay viert albasten jubileum

VIERSEL – Plantencentrum Mampay uit Viersel (Zandhoven) viert zijn 75ste verjaardag. De broers Paul en Michel Mampay zijn al de vierde generatie bomen- en plantenkwekers. Als we diep genoeg spitten, komen we uit bij August Mampay, die vroeger hovenier was op het kasteel van ’s-Gravenwezel waar nu Axel Vervoordt resideert.

Om het albasten jubileum te vieren, krijgen alle klanten van 12 tot 19 maart 10% korting op alle planten in Plantencentrum Mampay. Een albasten jubileum is mooi, maar binnen vijf jaar kan Mampay een eiken jubileum vieren, wat nóg mooier is voor bomen- en plantenkwekers.

Paul Mampay is net een lading kurkeiken uit Italië aan het lossen. Zelfs hier tussen het fris lentegroen in het vredig Viersel is de grauwe actualiteit van de dag niet ver weg, want de chauffeur die de lading bomen van Italië naar Vlaanderen bracht blijkt een Oekraïner.

Familie Mampay

“Onze overgrootvader August Mampay was hovenier in ‘s-Gravenwezel op het kasteel”, schetst Paul zijn stamboom. “De appel viel niet ver van de boom, want zijn zoon Leon Mampay trad in zijn voetsporen en werd hovenier op het kasteel in Viersel bij de familie Van de Werve. Hij is dan op een gegeven moment zelf hagen en rozen voor de gewone man beginnen kweken, wat in die tijd bijzonder was, want sierplanten waren midden vorige eeuw nog iets voor de rijkere klasse.”

 

De vroegere vrachtwagens van Mampay & Zonen. Foto RR

Leon kweekte zijn planten eerst in de Venstraat naast het Albertkanaal. Bij de verbreding van het Albertkanaal werd hij daar onteigend. “Ons vader Louis heeft de kwekerij in 1958 overgenomen en in 1962 verhuisd naar de huidige locatie aan de Herentalsebaan. In 1988 hebben mijn broer Michel en ik het bedrijf overgenomen”, legt Paul uit.

 

Uit de oude doos. Foto RR

Louis, die zijn eigen wielerwedstrijd had in Viersel, overleed in 2018 op 82-jarige leeftijd. Zijn portret hangt nu centraal in de winkel, waar hij vanop zijn tractor alle klanten begroet. Voor wie niet zou weten voor wat de verticale strepen op de zwart-wit-foto dienen: het gaat om een speciale uitvoering met Mona Lisa-effect zodat de bezoeker de indruk krijgt dat de vriendelijke blik van de afgebeelde Louis je overal in de winkel volgt.

Drukke verjaardagsweek

Met de lentetemperaturen in aantocht, wordt het zeker een drukke verjaardagsweek bij Plantencentrum Mampay. Lieve uit Zandhoven komt wat kalk, bodemverbeteraar, groenblijvende siergrassen en hyacinten kopen. “Ik vind het leuk om in mijn hof te ‘prutsen’”, zegt ze. “Bestaat dit centrum al 75 jaar? Daar kijk ik niet van op, want ik kwam zelf als kind met mijn ouders hier al plantjes kopen.”

 

Toen er nog geen serres stonden. Foto RR

Volgens Paul Mampay werd er de voorbije twee coronajaren enorm veel geplant. “De mensen zijn extreem beziggeweest in hun tuin. Er is heel veel plantgoed verkocht, waardoor er nu een tekort is aan bepaalde planten. Maar ze zijn het schoffelen nog niet beu want de eerste zonnestralen bezorgen de mensen duidelijk weer plant- en tuinkriebels, ervaren we hier in Viersel.”

Girlpower in plantencentrum Mampay op de Vrouwendag, effe een lading lossen. Foto Kristin Matthyssen

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.