Samenwerking met Innovatiecentrum gaf Oxypoint vleugels

oxypoint

De Antwerpse start-up Oxypoint ontwikkelde een innovatief ventiel voor de toediening van zuurstof aan ziekenhuispatiënten. De ventielen worden ondertussen al gebruikt in 7 ziekenhuizen. Uitvinder Dirk Borgonjon en zijn commerciële collega Philip Hendrickx hebben na anderhalf jaar al hun eerste medewerker in dienst genomen. "We zijn ervan overtuigd dat we binnen de vijf jaar met 15 mensen zullen werken," stellen ze.

In ziekenhuizen krijgen patiënten geregeld extra zuurstof toegediend. Dit gebeurt via een neusbril waardoor zuurstof wordt toegediend aan de ingeademde lucht. Dit gebeurde tot nog toe op een vrij inefficiënte manier. Ziekenhuizen stelden de dosering in op een continu niveau en er werd constant zuurstof gegeven, zowel wanneer de patiënt inademt als wanneer hij uitademt.

Dirk Borgonjon onderkende het probleem en zocht naar een alternatief. Hij hield daarbij het principe aan dat zuurstof gericht kan toegediend worden, dus enkel tijdens de eerste fase van de inademing. Door deze pulsdosering verbruikt men tot 80% minder zuurstof terwijl de medische parameters van de patiënt behouden blijven. Een extra voordeel voor de patiënt is dat de vochtbalans in de neus, de keel en de mondholte dezelfde blijven waardoor het comfort voor de patiënt groter wordt. Het systeem van Dirk Borgonjon zorgt dus niet enkel voor een enorme kostenbesparing maar het is ook nog eens comfortabeler.

Om het nieuwe systeem op de markt te lanceren zette Dirk Borgonjon samen met Philip Hendrickx als spin-off van de Antwerpse universiteit hun firma Oxypoint op. Een vrij complementair team, zegt Philip Hendrickx aangezien Dirk zich met het technische aspect van de zaak bezig houdt en ikzelf met het commerciële. Alleen konden we met z'n tweeën in het licht van zo'n enorm interessant project uiteraard niet veel doen. Vandaar dat we onmiddellijk zochten naar experten die onze start-up konden begeleiden."

Waarbij zich dan de vraag stelt in hoeverre men dan zijn kind niet uit handen geeft, aldus Hans Haagdorens van het Innovatiecentrum provincie Antwerpen. "Het risico gecopieerd te worden is nooit veraf. Die zorg bleek naderhand echt ongegrond. Zelfs al ging Oxypoint op een bepaald moment met liefst acht partners in zee."

Voor de verdere onwikkelingen van het project schakelde Oxypoint de Artesis Hogeschool in, de Karel de Grote Hogeschool, de Universiteit Antwerpen (centrum voor zorgtechnologie), Flanders Inshape, SIRRIS, de productontwikkelaar Voxdale en de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Gent. Daarnaast moest er uiteraard ook nog aangeklopt worden bij financiële partners zoals het IWT, de banken enz. Verder werden er ook contacten gelegd met Bryo en het Innovatiecentrum in de begeleiding van de eigenlijke start-up.

De conclusie van Dirk Borgonjon en Philip Hendrickx was dan ook duidelijk: een snelle start-up is alleen mogelijk wanneer je kiest voor een open innovatie. "Wanneer we oorspronkelijk alleen een idee hadden beschikten we na korte tijd in dat brede samenwerkingsverband over een verkoopbaar product en een knowhow die ons een enorme voorsprong gaven. Laat dat daarom een tip zijn die we andere starters kunnen meegeven: begin niet op je eentje in een garage aan je prototype te bouwen. Dit is verleidelijk maar het loont veel meer om snel een goed netwerk uit te bouwen en de daarbij horende kennis binnen te halen. De samenwerking met het Innovatiecentrum als doorgeefluik voor onze contacten was in dit opzicht onbetaalbaar."

Op de foto vlnr: Michaël Vlemmix, de eerste werknemer van Oxypoint, Dirk Borgonjon en Philip Hendrickx..