Nieuws Antwerpen Schelde Natie neemt nieuwe magazijnen in gebruik

Schelde Natie neemt nieuwe magazijnen in gebruik

Schelde Natie neemt nieuwe magazijnen in gebruik

scheldeDe Schelde Natie is biezonder trots op haar nagenoeg afgewerkt project Ecostore. Het Antwerpse havenbedrijf heeft in Stabroek 33 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van 66.000  vierkante meter aan nieuwe magazijnen. Liefst 13 voetbalvelden groot. Het hele complex is afgesteld op de groene energie van duizenden zonnepanelen.

De Schelde Natie is een volgroeid havenbedrijf dat al tientallen jaren mee draait in de expansie van de haven van Antwerpen. Er worden vooral granen, cacao en koffie overgeslagen. “Een business die in al die jaren vrij stabiel gebleven is”, zegt gedelegeerd bestuurder Frank Van Raemdonck. “Hier gebeuren zelden spectaculaire dingen.”

Met 2,6 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten lijkt het erop dat de Schelde Natie terrein aan het verliezen is. In 2011 werd 3,1 miljoen euro genoteerd.  Niets is minder waar. “De daling van de bedrijfsopbrengsten is veroorzaakt door het feit dat wij onze traditionele inspectie-activiteiten afgesplitst hebben van de Schelde Natie zelf. We hebben die controle-afdeling als Schelde Natie Inspecties op een eigen strategie afgesteld. De Nederlandse groep Control Union heeft een participatie genomen in Schelde Natie Inspecties waardoor het bedrijf voortaan opereert binnen een sterke internationale groep.” Die operatie is trouwens ingegeven door de wetgever die zich verzet tegen mogelijke  belangenvermenging. Die kan ontstaan wanneer het bedrijf dat eigen overslagactiviteiten uitoefent ook een controle-organisme beheert.

De Schelde Natie is vandaag in handen van de twee aandeelhouders, Frank Van Raemdonck en zijn collega Francis Bruyneel. Het bedrijf stelt zo’n 30 mensen tewerk. Daarnaast ook een wisselend aantal dokwerkers.

Of de pas opgezette Ecostore voor een bedrijf als Schelde Natie niet wat té groot is? “Helemaal niet,” zegt Frank Van Raemdonck. “Uiteraard hadden wij voorzien dat ook partners gebruik zouden maken van de installaties. Wat inmiddels ook gebeurt want onze nieuwe magazijnen zitten al helemaal vol.”

33 miljoen euro is aan de andere kant toch niet niets? “Die hebben we niet helemaal alleen moeten ophoesten. Wij zijn voor de bouw van de Ecostore een alliantie aangegaan met een vastgoedpartner die mee het project steunt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.