Nieuws Antwerpen Secutec waarschuwt voor digitale veiligheid bij thuiswerk

Secutec waarschuwt voor digitale veiligheid bij thuiswerk

Secutec waarschuwt voor digitale veiligheid bij thuiswerk

AARTSELAAR – Thuiswerken is in deze tijden van corona absoluut veiliger voor onze gezondheid, maar tegelijk ook een groot gevaar voor de digitale veiligheid van onze bedrijven, zo waarschuwt Cybersecuritybedrijf Secutec. Hackers proberen massaal mensen vanop hun werkcomputers, die op het thuisnetwerk niet met de gewoonlijke firewall beschermd zijn, naar phishing-websites rond het thema corona te lokken.

Geert Baudewijns, ceo Secutec: “In amper één week tijd zijn er maar liefst 41.000 phishing-websites rond corona bijgekomen, alleen al met de term ‘corona’ effectief in de url. Naar schatting ligt het effectieve aantal zelfs 15 keer hoger. Van alle cyberaanvallen die wij op dit moment tegenhouden via onze systemen, is liefst 80% afkomstig van zo’n website, terwijl dit normaal slechts 32% is.”

Deze phishing-websites lokken mensen naar zich toe met fake corona-nieuwsberichten via mail of sociale media. “Als je zo’n website opent met een onbeveiligde computer, kunnen ze makkelijk een virus op je computer plaatsen of je computer zelfs helemaal overnemen zonder dat je het zelf doorhebt. Zo kunnen ze heel makkelijk aan vele bedrijfsgegevens via je computer. Zéker als je dan over enkele weken weer gaat werken en connecteert met het bedrijfsnetwerk, waardoor het virus zich over het hele bedrijf kan verspreiden.”

Tips

  • Wees zeer aandachtig bij elke e-mail die je ontvangt en surf alleen maar naar officiële websites met info over corona.
  • Kijk heel goed uit als je inlogt op je bedrijfspagina of dit wel de officiële link is. Deze pagina’s worden immers ook vaak nagemaakt.
  • Laat medewerkers thuis zoveel mogelijk via het beveiligde bedrijfsnetwerk surfen.

“Maar we begrijpen ook dat dat vaak niet mogelijk is omdat het netwerk dan overbelast raakt”, legt Baudewijns uit. “Daarom biedt Secutec minstens tot eind juni bedrijven gratis aan om al hun medewerkers beveiligd te laten werken via hun SecureDNS-systeem. Dit zorgt ervoor dat elke internetconnectie eerst gecontroleerd wordt en schadelijke websites tegengehouden worden, zonder dat het bedrijfsnetwerk hiermee belast wordt.”

Secutec zal ook dagelijks gratis updates sturen van de lijst met onbetrouwbare phishing-websites naar bedrijven die dit willen. “Hiermee kunnen ze dan zelf aan de slag om hun systemen ertegen te wapenen.”

Lees via deze link meer Corona-nieuws over en voor ondernemers uit de Antwerpse regio.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.