Stadslab2050: delen is het nieuwe hebben

holder

De deeleconomie is aan een onstuitbare opmars bezig. We delen al geruime tijd volop foto’s, video’s en belevenissen, maar ook meer en meer onze kennis, huizen, auto’s en allerlei voorwerpen. Wanneer draagt de deeleconomie nu echt bij aan een duurzame stad? Over deze vraag zal Stadslab2050, het stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen helpt versnellen, zich buigen tijdens een interactieve sessie op 23 juni van 16u tot 18u. http://stadslab2050.be/event/open-stad-de-toekomst-van-de-deeleconomie

Gids is Catherine Van Holder van Pantopicon http://pantopicon.be een studio voor design en toekomstverkenning met kantoren in Antwerpen en Toronto (Canada). Als futurologe met een multidisciplinaire achtergrond in filosofie, nieuwe media, ‘futures studies’ en design, kijkt Van Holder met een frisse bril naar de huidige discussies rond de deeleconomie. Ze benadert een aantal kritische vragen die in de deeleconomie aan bod komen vanuit een toekomstperspectief. Kunnen we het gevecht tussen uber en taxichauffeurs overstijgen door naar de toekomst van mobiliteit en de rol van delen te kijken? Welke rol kan de overheid spelen? Draait de toekomst van de deeleconomie wel degelijk rond delen?

“Wat de voorbeelden van airbnb of uber aangeven voor de hotel en taxi industrie, zien we dat de deeleconomie op zowat alle sectoren impact heeft. Daarom is deze interactieve sessie relevant voor de meeste ondernemers die wat zicht willen krijgen op de toekomst, hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden en mee vormgeven”, beklemtoont Catherine Van Holder.

Pantopicon ontwikkelde met Plan C vzw, http://www.plan-c.eu/nl dat een pijler van het Vlaams Materialenprogramma is en  ondernemers en organisaties verbindt op weg naar een circulaire economie, een concept voor de circulaire stad van de toekomst onder de naam Reburg. “Reburg biedt inspiratie door een blik te werpen op de toekomst van de circulaire economie, een soortgelijke reflex lijkt me ook zinvol op vlak van de deeleconomie”, aldus Catherine Van Holder.