“Wist je dat Vieux Nouveau de enig overgebleven stokerij binnen de Antwerpse Leien is?” Aan het woord is Tom Van Rillaer (49). Samen met Kenneth Van Heurck staat hij nu aan het roer van de distilleerderij. Tom maakt deel uit van de vierde generatie van het familiebedrijf dat ooit de gekende Elixir De Poldernaar en Vieux d’Anvers stookte en jarenlang drankenhandel De Poldernaar uitbaatte. In 2017 legde deze gekende Antwerpse zaak de boeken neer.
“Het stelde ons in staat om alles even op een rijtje te zetten. We besloten onze focus weer op het distilleren te leggen. Vandaag wekken we de oude familierecepten opnieuw tot leven onder een nieuwe naam: Vieux Nouveau. We zijn opnieuw een stokerij pur sang.”
De Vieux Nouveau-stokerij bestrijkt de benedenverdieping van een statig herenhuis in de Welvaartstraat. Toms vader verhuisde er in 1971 vanuit de Kloosterstraat naartoe en installeerde er de stookketel en stockageruimte. De ketel uit 1956 doet er vandaag nog altijd dienst, maar wordt weldra gerenoveerd. De oude stokerij krijgt dus een nieuw jasje. Vieux Nouveau … symbolischer kan de naam niet zijn.
Streekproduct
Dat hun elixir intussen is uitgeroepen tot streekproduct maakt hen meer dan ooit gemotiveerd om het gamma nog uit te breiden. In gespecialiseerde drankenhandels en zaken, zoals het Antwerpse jenevercafé De Vagant, worden hun elixir en jenever aanbevolen als ‘drankjes van hier’. “Vroeger had ieder huishouden wel een fles jenever in de kast staan”, zegt Tom. “We merken echter dat het onder de jeugd helemaal niet meer hip en trendy is. Het is al gin dat de klok slaat. Wij hopen het tij toch wat te keren.”
Vanaf vandaag kan je bij Vieux Nouveau ook terecht voor rozijnen op versterkte wijn of beter gezegd: boerenjongens. “Vooral in Nederland is het nog populair, als digestief of garnering voor ijs en pannenkoeken”, pikt Kenneth hierop in. “Maar we merken dat er ook binnen België stilletjes aan weer meer vraag komt.”