Nieuws Antwerpen Tewerkstelling bij kmo’s blijft stijgen

Tewerkstelling bij kmo’s blijft stijgen

Tewerkstelling bij kmo’s blijft stijgen

sd-worxVolgens de driemaandelijkse KMO-index van SD Worx blijft de tewerkstelling bij de Belgische KMO’s gestaag groeien. De structurele tewerkstelling steeg in het tweede kwartaal van 2016 met 0,34%. De groei kwam vooral in Vlaanderen tot uiting.
De positieve trend van het eerste kwartaal wordt daarmee voortgezet. Daarmee lijkt 2016 een ‘grand cru’ jaar te worden voor de tewerkstelling bij KMO’s. Het eerste kwartaal toonde al de hoogste kwartaalstijging in zes jaar (+0,7%). De totale groei voor het eerste halfjaar bedraagt daarmee 1,1%, dat is het beste cijfer sinds 2011. Op jaarbasis stijgt de KMO-tewerkstelling met 1,5%.

Ook op langere termijn gaat het met de tewerkstelling in onze KMO’s in stijgende lijn. De KMO-jobindex van SD Worx staat nu op 113,4%. Dat wil zeggen dat er sinds 2005 gemiddeld 13,4 meer mensen werken bij bedrijven met maximum 100 werknemers.

“Vooral de tweede opvallende kwartaalstijging op rij stemt optimistisch,” zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseurkmo’s bij SD Worx. “We kunnen nu spreken van een structureel blijvende verbetering. Belangrijk is bovendien dat alle sectoren groeien, ook de secundaire. De quartaire sector blijft de grootste stijger.”

Vooral in Vlaanderen steeg de kmo-tewerkstelling in het tweede kwartaal. Ook Wallonië kende een lichte groei, maar Brussel hinkt achterop. Als we de laatste twaalf maanden bekijken dan stijgen de drie gewesten wel allemaal: Vlaanderen met 1,9%, Brussel met 0,9% en Wallonië met 0,8 %. Als we het op provinciaal niveau bekijken dat stijgt West-Vlaanderen op jaarbasis zelfs met 2,5%.

Het leeuwendeel van die groei is terug te vinden in de quartaire sector. Vooral in de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening. De dienstensector of tertiaire sector steeg met 0,5%. De secundaire sector ging er met 0,4% op vooruit, en die groei is vooral terug te vinden in de bouw, met daarin ook de afvalverwerking.

De kmo-jobindex van SD worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. Structurele tewerkstelling wil zeggen dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn betrokken. De jobsindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen 157.670 mensen tewerkstellen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.