De zorg- en welzijnssector was altijd een groeisector qua werkgelegenheid. Maar ook hier slaat de crisis toe. Hoewel de sector het nog steeds goed doet, hebben de ziekenhuizen het lastig op het vlak van tewerkstelling en om vacatures ingevuld te krijgen. Dit blijkt uit een analyse van HR-dienstenverlener SD Worx. Hieruit blijken nog andere zorgwekkende evoluties: de sector kampt met een hoog ziekteverzuim in vergelijking met de andere sectoren. Werknemers zijn er gemiddeld 24 dagen ziek, wat opvallend hoger is dan het Belgische gemiddelde van 19 dagen.
Tijdens de crisisjaren van 2012 tot en met 2014 was er een opvallende daling in de personeelsaangroei. Maar sinds vorig jaar is er met een netto-aangroei van 2,69 % wel een herstel te bespeuren bij de ziekenhuizen. Het Belgisch gemiddelde strandde op 2,12%. Een lichte verbetering dus, maar nog niet de cijfers van vroeger.
In de welzijnssector zien we een totaal ander beeld: daar bedraagt de aangroei tussen de 4% en de 6,7%. We hebben het hier dan over de kinderopvang, bijzondere jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Dat is hoger dan in de andere Belgische economische sectoren.
“Het federaal Planbureau voorspelt 46.000 extra jobs in de social profit sector tegen 2021. De invulling daarvan in de praktijk blijkt minder evident te zijn”, stelt Filip Van Laecke, sectorverantwoordelijke social profit bij SD Worx. “Het stimuleren van jongeren om te kiezen voor een zorgopleiding blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de overheid.”
Een job in de gezondheidszorg wordt wel beschouwd als een zwaar beroep: 33% van de werknemers vinden hun werk mentaal en fysiek te belastend, tegenover 29% in andere sectoren. Ook ondervinden werknemers in de zorg- en welzijnssector meer stress (38%) in vergelijking met het gemiddelde voor alle sectoren (30%).
De sector kampt dan met een hoger ziekteverzuim dan elders. Vorig jaar lag het gemiddeld aantal ziektedagen over alle sectoren heen op 19 dagen. In de ziekenhuizen lag dat op 21 dagen en in de woonzorgsector zelfs op 24 dagen.