Haatspraak Foto: Getty Images

Textgain gaat met AI-model online haatspraak detecteren

Textgain bouwt de komende twaalf maanden aan CaLICO, het allereerste taalmodel wereldwijd dat haatspraak in alle officiële EU-talen herkent en verwerkt. Hiermee wil het Antwerpse AI-bedrijf op termijn marktleider worden in meertalige haatspraakdetectie op basis van AI.

Textgain kreeg onlangs een stevige boost als één van de vier laureaten van de Large AI Grand Challenge, een prestigieuze competitie voor Europese AI-ontwikkelaars waaraan 94 internationale bedrijven deelnamen. Het won niet alleen 250.000 euro, maar ook zo’n 2 miljoen uur ontwikkeltijd op een Europese ‘supercomputer’. Daardoor kan het zijn nieuwe AI-modellen versneld trainen.

Lees ook: Artificiële intelligentie van Textgain en Spikes zet data en kennis om in collectief brein voor bedrijven

De nieuwe toepassing moet racistische, seksistische en andere beledigende teksten kunnen herkennen in de verschillende Europese talen, en daarbij rekening houden met de context.

“In deze gedigitaliseerde wereld is er een groeiende behoefte aan geavanceerde tools om content te modereren”, zegt COO Redouan el Hamouchi. “Meertaligheid is daarbij essentieel. We zijn daarom blij dat we onze toepassing versneld kunnen trainen, zodat die om kan met diverse talen en culturen binnen de Europese Unie.”