Nieuws Antwerpen Toename faillissementen wordt pas na de zomer verwacht

Toename faillissementen wordt pas na de zomer verwacht

Toename faillissementen wordt pas na de zomer verwacht

ANTWERPEN – Ondanks de coronacrisis kent 2020 na zes maanden amper 4.366 faillissementsvonnissen. In dezelfde periode vorig jaar gingen 6.224 Belgische bedrijven failliet. In juni 2020 gingen 757 Belgische bedrijven failliet, een ruime verdubbeling in vergelijking met de voorgaande maand. In het Vlaamse Gewest zijn in de eerste helft van 2020 in totaal 2.327 bedrijven failliet gegaan. In de maand juni telde Vlaanderen 429 faillissementsuitspraken. Dat blijkt uit de Graydon Barometer Faillissementen.

De afname van het aantal faillissementen wordt veroorzaakt door de beperkte dienstverlening van de rechtbanken naar aanleiding van de coronacrisis, waarbij alleen urgente zaken zijn uitgesproken of uitspraken van zaken die voor de lockdown waren ingezet en de beschermingsmaatregelen van het wettelijk moratorium op de faillissementen.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Na het uitbreken van de coronacrisis werden de faillissementsprocedures een tijd lang bevroren, maar dat moratorium liep op 17 juni jongstleden af. Ondanks dit moratorium en de vele steunmaatregelen van de overheid, verwacht Graydon vanaf het najaar een aanzwellende vloed aan faillissementen.” Volgens Graydon is een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen noodzakelijk.

De rechtbanken beschikken volgens Graydon ook over onvoldoende middelen voor deze situatie. “Zij zullen de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen wat zorgt voor toenemende onzekerheid. Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.