De drie winnaars, Jam Jambon en de jury. De drie winnaars, Jam Jambon en de jury.

Twee van de drie winnaars van de Flanders International Business Awards 2023 uit Antwerpen: Plug Power en Loop Earplugs

Tijdens de awardshow van de Flanders International Business Awards met 900 genodigden en in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon, maakte FIT de winnaars bekend. Plug Power uit Antwerpen werd verkozen tot Foreign Investor of the Year, en loop Earplugs uit Berchem ging met de award Startup Of The Year naar huis. De derde grote winnaar is Globachem uit Sint-Truiden als Exporter of the Year.

Binnen de categorie van Startup of the Year 2023 gaf FIT een speciale beloning aan drie International High Potentials: Henchman uit Gent, OTIV uit Gent en B4Plastics uit Dilsem-Stokkem.

Voor de zomer 2023 kortte een vakjury de lijst van ruim 100 inschrijvingen in tot drie genomineerden per categorie. Op 7 september pitchten zij hun dossier voor de eindjury, die één winnaar koos per categorie. De eindjury baseerde haar beoordeling op volgende criteria: wereldwijde impact, robuuste prestaties, lokale betrokkenheid, innovatieve groei en motivatie om een ambassadeursrol op te nemen.

Foreign Investor of the Year 2023: Plug Power

Plug Power bouwt in de Port of Antwerp-Bruges een groenewaterstoffabriek. Die komt op de NextGen-site, een hotspot voor de circulaire economie, en is de eerste investering van het Amerikaanse groenewaterstofbedrijf op Europese bodem. Het wordt bovendien de eerste hybride waterstoffabriek. Om waterstof vloeibaar te maken, heeft Plug Power een innovatieve technologie ontwikkeld.

Plug Power haalde het van investeringen van de Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse Aurubis, wereldmarktleider in de productie en recyclage van koper. Zijn bijdrage aan de versnelling van de energietransitie gaf de doorslag voor de eindjury. "Plug Power bouwt mee aan de basisinfrastructuur van onze groene energiebevoorrading van morgen. Daarnaast zorgt deze Amerikaanse investering voor aanzienlijke jobcreatie in Vlaanderen", zegt Yin Oei, covoorzitter van de eindjury.

Ines Bouzidi (4de van links) en Benjamin Haycraft (5de van links) van Plug Power
Ines Bouzidi (4de van links) en Benjamin Haycraft (5de van links) van Plug Power.

Startup of the Year 2023: Loop Earplugs

Loop Earplugs werd opgericht door twee jeugdvrienden met tinnitus. De start-up uit Berchem hertekende in korte tijd zijn branche en maakte van zijn altijd passende kwaliteitsoordoppen wereldwijd een gewild modeaccessoire. Het snelgroeiende team realiseert 98% van zijn omzet in zo’n 150 landen.

Loop Earplugs liet twee Gentse start-ups achter zich: ontwikkelaar van traceertechnologie Sensolus en AI-speler Techwolf. De eindjury was onder de indruk van het indrukwekkende exportparcours dat de Antwerpse start-up al sinds 2016 loopt. “Loop Earplugs maakte na de coronaperiode een snelle doorstart door zich radicaal te vernieuwen. Ze zijn erin geslaagd om een bestaand product op een unieke, gedurfde en stijlvolle manier wereldwijd in de markt zetten. Daar zijn niet enkel creativiteit maar vooral ook veel lef en volharding voor nodig” zegt Sonja Willems, covoorzitter van de eindjury en voorzitter van de raad van bestuur van FIT.

Maarten Bodewes (4de van links) en Dimitri O (5de van links).
Maarten Bodewes (4de van links) en Dimitri O (5de van links) van Loop Earplugs.