Bol.com en Danny Van Assche Danny Van Assche. Foto's: Belga, Luc Daelemans

Unizo steunt onderzoek naar machtsmisbruik door grote internetplatformen zoals Bol.com

Unizo is voorstander van een onderzoek naar machtsmisbruik door grote internetplatformen, zoals Bol.com of Zalando. "Ingrijpen in de dwangcontracten en het garanderen van eerlijk en gelijk speelveld zijn noodzakelijk", klinkt het dinsdag bij de ondernemersorganisatie.

Kleinere handelaars hekelen steeds vaker de dwangcontracten en het machtsmisbruik van Bol.com. Zo zou de Nederlandse webwinkel niet alleen een steeds grotere hap uit de inkomsten willen, maar vraagt die ook meer informatie, zoals de naam en het adres van de leverancier van de handelaar. N-VA-kamerlid Michael Freilich pleit er in Gazet van Antwerpen voor dat de webgigant het in het parlement mag komen uitleggen. Een idee dat ook Unizo genegen is.

"De grote spelers hebben te veel macht gekregen", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "E-commercegiganten als Bol.com, Zalando maar ook Amazon en Ali Baba hebben een dermate marktmacht opgebouwd dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Zij stellen verregaande eisen aan de ondernemers en we moeten ons de vraag stellen of dit allemaal binnen de wetgeving gebeurt."

Via de zogenaamde DMA-wetgeving, die de digitale sector eerlijker en concurrerender moet maken, heeft de EU volgens Unizo al een basis gelegd. Maar de ondernemersorganisatie roept de federale overheid nu op om niet enkel naar Europa te kijken en ook zelf initiatief te nemen. "Ook de Belgische wetgever moet zijn rol spelen door beter te controleren én in te grijpen in te verregaande contracten die de grote online spelers opleggen. Naast het aanpakken van de dwangcontracten is er nood aan een gelijk speelveld, zowel wat controles als wat het correct betalen van belastingen betreft", aldus Van Assche.

Uit het laatste Unizo-retailrapport blijkt dat één op de tien ondernemers die online verkopen gebruikmaakt van een van de grote online marktplaatsen.

Lees ook

Meest gelezen in Antwerpen

 • BV
  01/12/2023
  Huisartspraktijk Daman
  Lint
 • BV
  01/12/2023
  Volt Finance & Engineering
  Kapellen(antw)
 • BV
  01/12/2023
  Spokker
  Merksem

Meer over Retail