Nieuws Antwerpen Vox Entrepreneurs geeft KMO'ers eigen stem

Vox Entrepreneurs geeft KMO'ers eigen stem

Vox Entrepreneurs geeft KMO'ers eigen stem

voxZe waren aanvankelijk met zeven, nu met 15 stichtende bedrijfsleiders. Vox Entrepreneurs is een nieuwe vzw van “authentieke KMO-ondernemers.” Ze willen op een positieve manier het belang van “ondernemen” uitdragen. Het economisch klimaat blijkt in dit land inderdaad bedrijfsonvriendelijk te zijn. Vox Entrepreneurs wil echter niet mee huilen met de wolven in het bos maar op een duurzame manier voor welzijn en welvaart zorgen. “We willen tonen dat het beter kan. Maar stop met praten, doe er iets aan.”

Nauwelijks enkele weken na de opstart telt de organisatie al zo’n 120 leden. Evenveel actieve KMO’ers die het algemeen belang voor ogen hebben en niet het eigenbelang. Ze willen zich inzetten om onze welvaartmaatschappij te redden. “De bezorgdheid over onze toekomst is heel groot”, stelt ook Wim Verheye van uitgeverij Guido uit Gent vast. “Nogal wat mensen zijn terecht bang over onze toekomst. Maar alhoewel we als initiatiefnemers van Vox de klachten voor een groot deel kunnen onderschrijven, kiezen we resoluut voor een andere weg. We willen op een positieve manier het belang illustreren van ondernemen.”

“Wij houden niet van het wij-tegen-zij-verhaal, wij appreciëren iedereen die initiatief neemt, die iets onderneemt. Dat is niet gebonden aan een of ander sociaal of juridisch statuut. Het gaat om verantwoordelijkheid en initiatief nemen, de wereld willen verbeteren, op een duurzame manier voor welzijn en welvaart zorgen.” Opmerkelijk: om absoluut de kritiek van partijdigheid te vermijden wordt de kleur van het logo van de vzw elke week veranderd. Geel, rood, blauw of groen… het maakt niet uit.

Vox Entrepreneurs (www.voxentrepreneurs.org) is een jonge organisatie van mensen die dynamisch met hun zaak bezig zijn. Daarom hebben ze gekozen voor een slanke organisatie. Ze hebben elkaar als KMO’ers ontmoet binnen verschillende netwerken. “Wij zijn in dit opzicht geen bijkomende werkgeversorganisatie of denktank, wij willen op een frisse en positieve manier illustreren hoe het kan. Wij willen goed nieuws onder de aandacht brengen, een podium bieden aan zij die de handen uit de mouwen steken”, zegt van zijn kant mede-stichter Alexis Dragonetti van Ballon Media (Antwerpen).

Vox Entrepreneurs wil niet klagen over wat allemaal misloopt, maar wil tonen dat het beter kan. “Wij willen positief in de wereld staan, en met voorbeelden tonen dat positiviteit niet gelijk staat aan naïviteit. En daartoe zetten we op zeer regelmatige basis twee instrumenten in: een Vow Axard en een Vox Cartoon.”

Met de Vox Award wordt om de twee weken een persoon, een initiatief of een idee gehuldigd die het land op een duurzame manier meer welvaart en welzijn brengen. Een voorbeeld dat de moeite waard is, wordt op die manier even in de schijnwerpers gezet.”

Met de Vox Cartoon wordt om de twee weken een knipoog gegeven. Omdat het leven niet altijd ernst moet zijn. De cartoons zijn van Charel Cambré, cartoon- en striptekenaar van onder meer de Suske en Wiske-spin-off Amoras en van Filip & Co, de parodiestrip van het Belgische koningshuis.

Om de organisatie op te starten werd de eerste award toegekend aan Geert Noels. “Geert Noels lijkt ons de ideale start”, zegt Wim Verheye “Geen doemdenker, maar ook geen kop in het zand. Voor de economische crisis in 2008 volop losbarste, verwierf Noels al het statuut van Bekende Vlaming, met zijn boek Econoshock, waarin hij wees op belangrijke structurele veranderingen in de economie. Na vijf jaar crisis blijft hij op diezelfde nagel hameren: wat we beleven is niet zozeer een crisis, als wel een grondige verandering van onze economie en samenleving. Noels gaat hierbij verder dan de traditionele klaagzangen, maar wijst op oplossingen. Hij wijst op de noodzaak aan verandering, zonder te ontkennen dat die veranderingen op korte termijn ook pijn kunnen doen. Met zijn doordacht en genuanceerd betoog weet hij een breed publiek te bereiken en ongetwijfeld ook
te sensibiliseren. Bovendien gaf hij zelf het goede voorbeeld door een goedbetaald job te verlaten, om zelf te gaan ondernemen.

Vox Entrepreneurs werd opgezet in september van verleden jaar en werd aangetrokkken door 15 ondernemers: Bart Balis, Stefaan Luca, Mario Haneca, Jo Deferm, Bart Vandesompele, Hans Deconinck, Jo Van Dierdonck, Arne Van Renterghem, Thierry Geers, Marc Smets, Wim Verheyen Michiel Vanderheyden, Peggy Vanwelden, Koen De Witte en Alexis Dragonetti.

Vox Entrepreneurs kan bereikt worden op 03/500 96 82 Of schriftelijk: Vox Entrepreneurs, Franklink Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen. De organisatie zal geregeld voordrachten of manifestaties organiseren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.