Vraag naar uitzendkrachten in de lift

lily

Er lijkt dan toch licht aan het einde van de tunnel. De vraag naar uitzendkrachten is duidelijk aan het stijgen. De aanwerving van uitzendkrachten is er veelal een signaal voor dat de economische conjunctuur voorzichtig aan het herstellen is.

"Voor het eerst sinds eind 2011 is de tewerkstelling merkelijk toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar", heeft de Rijksmaatschappelijke Zekerheid (RSZ) vastgesteld op basis van het cijfer van het eerste kwartaal 2014. Het aantal arbeidsplaatsen lag eind maart 0,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Het herstel van de arbeidsmarkt uit zich vooral in een sterke heropleving van de vraag naar arbeidskrachten via uitzendarbeid. Dit duidt erop dat de bedrijven hun verhoogde bestellingen proberen op te vangen door alvast een aantal tijdelijke arbeidskrachten in dienst te nemen.
Maar ook deeltijdse jobs zitten in de lift. In de privésector wordt het verlies van 15.000 voltijdse jobs volgens de RSZ vrijwel volledig gecompenseerd door een toename van deeltijdse jobs, vooral 4/5e- tewerkstelling. De stijging is zowel bij mannen als vrouwen te zien.

Het is niet zo dat mensen met een voltijdse job massaal overschakelen naar deeltijds werken, zegt adviseur Peter Vets van de directie Statistiek. "Er zijn veel jobs verloren gegaan waar mannelijke voltijdse jobs klassiek zijn, zoals in de bouw en de industrie. Daar staat tegenover dat er jobs bijkwamen in de sectoren van maatschappelijke dienstverlening, de zorg of diensten aan bedrijven. Daar is het voltijdse profiel minder klassiek."

Overigens stelt de RSZ ook vast dat de vraag naar arbeidskrachten in de particuliere huishoudens via dienstencheques zich lijkt te stabiliseren. "Het kan niet blijven groeien", zegt Vets. "De vraag was wanneer het zou plafonneren, en dat fenomeen lijkt zich momenteel voor te doen." Of de duurdere cheques een rol spelen, is volgens Vets voer voor specifieker onderzoek.