Nieuws Antwerpen Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet

Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet

Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet

vrouwenVrouwen gaan in de bedrijfswereld minder snel failliet dan mannen. In de eerste negen maanden van het afgelopen jaar  legden slechts één op 407 vrouwelijke ondernemers de boeken neer. Bij de mannen was dit 1 op de 275. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor B-Information.

Het mag opmerkelijk heten: vrouwen zijn betere ondernemers dan mannen. Dat blijkt uit meerdere cijfers. 32% van de Belgische eenmansvennootschappen staat op naam van vrouwen, ze tekenen echter maar voor 24% van de uitgeschreven faillissementen.

Professor Hans Crijns van de Vlerick Business School onderkent de tendenzen en heeft daar een aantal mogelijke verklaringen voor: “vrouwen starten hun zaak minder snel op dan mannen en ze zijn ook voorzichtiger. Bovendien groeien vrouwelijke ondernemers minder snel. Ze vinden kwalitatieve groei zoals tevredenheid en reputatie belangrijker dan kwantitatieve groei zoals omzet en rendement.”

Volgens de zelfstandigenorganisatie NSZ nemen mannen ook duidelijk meer risico’s dan vrouwen. “Meestal met succes maar soms ook met nadelige gevolgen. Vrouwen zijn vaak ook minder bang om externe hulp in te roepen wanneer ze met een probleem zitten,” zegt Sven Nouten. “Ze hebben doorgaans ook sterkere administratieve vaardigheden.”

Vrouwen kunnen ook gemakkelijker financieringsfaciliteiten gebruiken dan mannen. De banken houden er immers nu al rekening mee dat door mannen geleide ondernemingen sneller failliet gaan. Aan de andere kant doen vrouwen ook minder een beroep op de banken om hun financiering rond te krijgen. Bovendien blijken hun ondernemingen vaak ook minder kapitaalintensief.

Professor Johan Lambrecht van de HU Brussel waarschuwt nog even: het verschil in de cijfers kan ook mee bepaald zijn door de sector waarin de ondernemingen actief zijn. “Het zou kunnen dat vrouwen actiever zijn in minder kwetsbare sectoren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.